Locuitorii din Dumbrăvița se mobilizează pentru a stârpi ambrozia. Acțiunea va începe sâmbătă, 28 iulie, și va dura două săptămani, până în 11 august. Inițiatorii ei au luat această decizie după ce au ajuns la concluzia că autoritățile au pierdut lupta cu buruiana.
Sâmbătă 28 iulie, ora 9, va lua startul acțiunea de eradicare a ambroziei din Dumbrăvița, planta care afectează din ce în ce mai multe persoane. Buruienile vor fi smulse din rădăcini și băgate în saci. „Vom pune la dispoziția voluntarilor mănuși de unică folosință, măști de protectie și saci de culoare roșie, dedicați deșeurilor periculoase). Vom avea sprijin important din partea companiei Retim, care ne va ajuta la colectarea sacilor cu ambrozie, dar și din partea autorităților și a unor societăți comerciale, care au înțeles demersul nostru. Pe acestă cale invităm alături de noi, pe toți cei care doresc să ofere puțin din timpul lor liber, în schimbul multor zâmbete! Am pornit în acest demers după ce am înteles că autoritățile statului au pierdut lupta cu ambrozia, iar în fiecare an, când planta înflorește, mii de oameni ajung în stare critică la spital”, spune Ciprian Borza, coordonatorul acțiunii, reprezentant al comunității „Dumbrăvița Curată”.
Fiecare locuitor al Dumbrăviței este invitat să ridice echipamentul necesar și să adune ambrozie din zonele stabilite sau din zona apropiată locuinței lui. În fiecare zi a campaniei, întâlnirile au loc la ora 18, la Egeria, unde vor fi distribuiți și, ulterior, colectați sacii cu ambrozie. Programul și celelalte informatii pot fi găsite pe pagina evenimentului.
Ambrosia Artemisiifolia este inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină şi în multe ţări din Europa este combătută mecanic şi chimic. Planta are o perioadă de înflorire care se întinde pe mai multe luni, iar cantitatea de polen produsă se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. Sezonul polenului de ambrozie, sau „iarba pârloagelor”, cum este cunoscută popular această buruiană, este încă în plină desfășurare. De la sfârşitul lunii iulie şi până la începutul lunii octombrie, polenul de ambrozie se găseşte în concentraţii mari în aer și cauzează mâncărime la nivelul nasului, ochilor şi/sau în gât, înroşirea ochilor, strănut, nas înfundat, secreții nazale apoase, tuse seacă, lipsă de aer şi uneori urticarie.
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…