Cultura

Baroc și urban. Culoare și șoc. Woman, All Too Woman, expoziția verii la Timișoara / FOTO

La intrarea în Sala Barocă miroase a fân. E la fel de cald ca pe o pajiște proaspăt cosită în bătaia soarelui, iar lumea vine în valuri. Oamenii se opresc și se uită la imenșii șerpi vegetali care se încolăcesc leneș. Oase de vită. Inimă aurie. Pantofi cu dinți de cristal. E „Woman, All Too Woman”, parte a proiectului Baroque II Urban.

Palatul Baroc din Piața Unirii a devenit, până la toamnă, casa a peste 120 de lucrări de artă, de diverse genuri, semnate de câteva zeci de artiste din România, Serbia, Ungaria, Austria și Franța. De la subsol până la ultimul etaj, e culoare, inspirație, non-conformism. E „Woman, All Too Woman”, o expoziție realizată în cadrul proiectului Baroque II Urban, ediția a III-a, organizat de METASpațiu. Nu vă așteptați la culori pastel și floricele, pentru că artistele zilelor noastre au trecut demult pragul stereotipului femeii sensibile, care leșină la fiecare pas mai apăsat. La intrare vă întâmpină două pisici la măsuța de ceai. Lângă piciorul unuia dintre scaune e omul care se uită cu jind la farfurioara cu biscuiți și alte dulcegării. Vi se pare cunoscut? Este, doar că puțin… invers.

Veniți și vizitați. Nu e o expoziție feministă în sensul orb al termenului, ci o ocazie unică de a da ochii cu personalități fascinante și diverse. E, poate, singura dată când, pe drumul spre Sala Barocă, va mirosi a fân. Din arcadele cuminți și albe curg, insinuant și doar intuit amenințător, enormi șerpi de iarbă. Sunt creația Victoriei Zidaru, pentru care plantele uscate și mirositoare, crengile sau pânza de casă din in și cânepă sunt cele mai bune „șevalete”. Nu ratați faimoasa instalație „Balkan Baroque”, a Marinei Abramović, premiată cu Leul de Aur la Bienala de la Veneția, în 1997. Artista din Serbia a curățat, timp de șase ore, 1.500 de oase de vită, cântând și istorisind povești ale Belgradului, orașul în care s-a născut. E șocant și, în același timp, fascinant. E, fără falsă pudoare, istoria stereotipurilor Balcanilor, care adună, sub aceeași umbrelă, forță brută, război, naționalism, ostilitate și, peste toate, o dureroasă tandrețe căreia îi este teamă să se arate. Veniți, vedeți și, dacă vreți, judecați.

Veniți și bucurați-vă. Veniți și revoltați-vă, dacă asta vă spune sufletul. Descoperiți-le pe Marina Abramović, Aura Bălănescu, Josѐpha Blanchet, Elena Bobi Dumitrescu, Alina Cioară, Andra Ciocoiu, Dana Constantin, Suzana Fântânariu, Andreea Hereșanu, Emilia Jagica, Aurora Kiraly, Adriana Lucaciu, Andreea Medar, Liliana Mercioiu Popa, Jelena Micic, Doina Mihăilescu, Silvia Moldovan, Ada Muntean, Ana Maria Negara, Simona Nuţiu Gradoux, Carmen Nicolau, Marilena Preda Sânc, Florica Prevenda, Kristina Rațiu Demuth, Axenia Roşca, Eva Maria Schartmüller, Diana Serghiuţă, Alina Ondine Slimovschi, Oana Stoian, Nada Stojici, Minodora Tulcan, Agnes Varnai, Simona Vilău și Victoria Zidaru. Oricum ar fi, n-o să rămâneți indiferenți.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

8 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

14 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

15 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago