La intrarea în Sala Barocă miroase a fân. E la fel de cald ca pe o pajiște proaspăt cosită în bătaia soarelui, iar lumea vine în valuri. Oamenii se opresc și se uită la imenșii șerpi vegetali care se încolăcesc leneș. Oase de vită. Inimă aurie. Pantofi cu dinți de cristal. E „Woman, All Too Woman”, parte a proiectului Baroque II Urban.
Palatul Baroc din Piața Unirii a devenit, până la toamnă, casa a peste 120 de lucrări de artă, de diverse genuri, semnate de câteva zeci de artiste din România, Serbia, Ungaria, Austria și Franța. De la subsol până la ultimul etaj, e culoare, inspirație, non-conformism. E „Woman, All Too Woman”, o expoziție realizată în cadrul proiectului Baroque II Urban, ediția a III-a, organizat de METASpațiu. Nu vă așteptați la culori pastel și floricele, pentru că artistele zilelor noastre au trecut demult pragul stereotipului femeii sensibile, care leșină la fiecare pas mai apăsat. La intrare vă întâmpină două pisici la măsuța de ceai. Lângă piciorul unuia dintre scaune e omul care se uită cu jind la farfurioara cu biscuiți și alte dulcegării. Vi se pare cunoscut? Este, doar că puțin… invers.
Veniți și vizitați. Nu e o expoziție feministă în sensul orb al termenului, ci o ocazie unică de a da ochii cu personalități fascinante și diverse. E, poate, singura dată când, pe drumul spre Sala Barocă, va mirosi a fân. Din arcadele cuminți și albe curg, insinuant și doar intuit amenințător, enormi șerpi de iarbă. Sunt creația Victoriei Zidaru, pentru care plantele uscate și mirositoare, crengile sau pânza de casă din in și cânepă sunt cele mai bune „șevalete”. Nu ratați faimoasa instalație „Balkan Baroque”, a Marinei Abramović, premiată cu Leul de Aur la Bienala de la Veneția, în 1997. Artista din Serbia a curățat, timp de șase ore, 1.500 de oase de vită, cântând și istorisind povești ale Belgradului, orașul în care s-a născut. E șocant și, în același timp, fascinant. E, fără falsă pudoare, istoria stereotipurilor Balcanilor, care adună, sub aceeași umbrelă, forță brută, război, naționalism, ostilitate și, peste toate, o dureroasă tandrețe căreia îi este teamă să se arate. Veniți, vedeți și, dacă vreți, judecați.
Veniți și bucurați-vă. Veniți și revoltați-vă, dacă asta vă spune sufletul. Descoperiți-le pe Marina Abramović, Aura Bălănescu, Josѐpha Blanchet, Elena Bobi Dumitrescu, Alina Cioară, Andra Ciocoiu, Dana Constantin, Suzana Fântânariu, Andreea Hereșanu, Emilia Jagica, Aurora Kiraly, Adriana Lucaciu, Andreea Medar, Liliana Mercioiu Popa, Jelena Micic, Doina Mihăilescu, Silvia Moldovan, Ada Muntean, Ana Maria Negara, Simona Nuţiu Gradoux, Carmen Nicolau, Marilena Preda Sânc, Florica Prevenda, Kristina Rațiu Demuth, Axenia Roşca, Eva Maria Schartmüller, Diana Serghiuţă, Alina Ondine Slimovschi, Oana Stoian, Nada Stojici, Minodora Tulcan, Agnes Varnai, Simona Vilău și Victoria Zidaru. Oricum ar fi, n-o să rămâneți indiferenți.
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…
În perioadele cu temperaturi scăzute, majoritatea plantelor intră în starea de repaus, transmit reprezentanţii Horticultura.…