Cultura

Se caută voluntari! Ambulanța pentru Monumente intervine la biserica de lemn din Jupânești

Ambulanţa pentru Monumente Banat caută voluntari pentru a salva biserica de lemn de la Jupâneşti. Dacă vreți să vă implicați, o puteți face foarte simplu. Nu vă trebuie decât mult entuziasm, sac de dormit și lanternă!

Zona Făgetului păstrează azi majoritatea bisericilor de lemn din Banat. Cândva cu sutele, dominând cu turnurile lor peisajele satelor bănăţene, bisericile au dispărut rând pe rând. Cele mai multe s-au prăbușit din cauza abandonului şi a neglijenţei umane. Biserica de lemn din Jupâneşti este probabil una dintre cele mai vechi biserici din Banat, însă informaţii în ceea ce o priveşte sunt extrem de puţine. Construită undeva la finele secolului XVII, azi, ea e uitată într-un cimitir, cu acoperişul distrus. Localnicii au încercat s-o apere de vijelii cu o prelată uriaşă care a fost spulberată de furtunile din această vară. Ambulanţa pentru Monumente Banat vrea, cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi al comunităţii locale, să intervină asupra învelitorii de şindrilă, prelungind astfel viaţa lăcașului de cult şi pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare.

Dacă vreți să vă implicați, se caută voluntari disponibili în perioada 17-24 august, dar puteți sta și mai puțin, dacă timpul nu vă permite. Cazarea și masa sunt asigurate cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi al Primăriei Oraşului Făget. Vouă nu vă trebuie decât încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă și izopren. Mitropolia Banatului va pune la dispoziţie materialele de intervenţie (şindrilă, laţi, etc.), iar o companie privată oferă cu reducere o substanţă cu care va fi tratată şindrila. Mai multe detalii aflați dacă îi contactați pe Mircea Braje, 0740-351.386, și Adrian Bancoș, 0748-646.863 Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România, din Timbrul de Arhitectură, coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ-PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara. Primul proiect din această vară a fost reparația de la Moara Îndărătnica de la perete de la Rudăria.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

15 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

15 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

15 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

16 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

17 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

19 ore ago