Economic

Cea mai scumpă tranzacție cu terenuri agricole a anului în România, din nou în Timiș

Cel mai scump teren agricol din România a fost vândut, și în acest an, în Timiș. De alfel, în cel mai vestic județ al țării, în primul semestru din 2018, au fost încheiate 5.600 de tranzacţii de vânzare-cumpărare. Cele mai multe au fost înregistrate în luna aprilie.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în primele șase luni din 2018, în Timiș au fost încheiate 5.600 de tranzacţii de vânzare-cumpărare, adică 8,2% din numărul total de loturi agricole vândute în țară. Timișul era pe primul loc și anul trecut, dar în 2018 numărul tranzacțiilor a crescut cu o treime. Ministerul Agriculturii şi-a dat avizul pentru 11 tranzacţii cu terenuri agricole mai mari de 30 de hectare în prima jumătate a acestui an. În total, este vorba de o suprafaţă totală de peste 640 de hectare, la un preț mediu de 5.000 euro / hectare. Primele două tranzacții naționale au fost în Timiș. Cel mai scump teren, în suprafaţă de 85,4 hectare, a fost cumpărat la un preţ de 2,56 milioane lei, în comuna Voiteg. Conform capital.ro, care citează Ministerul Agriculturii, cumpărătorul este Corvin-Petru Mateiu, prin firma sa Agro Nevada Tim. Este vorba despre unul dintre cei mai mari producători agricoli din Banat, cu peste 8.500 de hectare. Mateiu este cel care, în 2015, a realizat cea mai mari tranzacţie cu teren arabil, cumpărând 142,2 de hectare la Voiteg, la un preţ de 1,3 milioane euro. El a mai cumpărat, tot în aceeași localitate, încă 260 de hectare, pentru care a plătit 2,4 milioane euro. A doua tranzacție ca valoare s-a făcut tot în Timiș, în comuna Bara, unde Nocciolandia a cumpărat 138 hectare de teren, pentru care a plătit 507.000 euro. Cel mai mare preț, 9.000 euro / hectar, s-a înregistrat în județul Ilfov, unde spaniolii de la Imobiliara El Parque au cumpărat 35,56 hectare.

Anul trecut au fost tranzacţionate 100.000 de hectare de teren agricol, în valoare de circa 438 milioane euro. Acestea sunt estimările Agricover, instituţie financiară specializată în creditarea agriculturii. Braşovul este judeţul în care străinii deţin cea mai mare parte din terenul agricol cadastrat: 1.240 de hectare de pământ, echivalentul a 1,23% din suprafaţa agricolă cadastrată a judeţului. Totuşi, cea mai mare suprafaţă de teren agricol deţinută de străini este în Timiş, unde investitorii au 2.640 de hectare, urmat de Tulcea, cu 1.644 ha, şi Arad, cu 1.462 ha.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

9 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

10 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

11 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

13 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

14 ore ago