Liber pentru vaporașe! Acestea sunt din nou la apă și au plecat la drum cu aplauze. Vor face curse până luni, dar sunt doar probe, pentru că nu sunt încă finalizate toate procedurile pentru trafic în regim normal. Cele 7 ambarcațiuni au costat 2 milioane de euro.
Cu balustradele pontonului învelite în ramuri de brad, ornate cu panglică tricoloră – așa i-au întâmpinat, vineri, de Ziua Timișoarei, marinarii STPT pe cei curioși să vadă minunea. Patru din cele șapte vaporașe cumpărate de primărie sunt la mal, în zona Flora, iar trei dintre ele vor face curse de agrement pe Bega. Acestea pleacă din 45 în 45 de minute, până la ora 21, până duminică inclusiv, iar unul va rămâne pe apă și luni. Cursele, la care pot participa maximum 50 de persoane, pentru că atâtea locuri sunt pe scaune, sunt gratuite. Gheața a spart-o, vineri, vaporașul Savoya. Printre primii călători, un bebeluș, mai mulți copii și pensionari. Cei mici s-au declarat extrem de încântați, mai ales că majoritatea nu mai fuseseră niciodată cu vaporul. Pensionarii sunt și ei mulțumiți, dar susțin că nu le place felul în care circulă tramvaiele și troleibuzele. Cursa inaugurală s-a terminat cu… aplauze din partea călătorilor!
„Am decis să scoatem vaporașele la apă, în regim de agrement. Continuăm și luni, cu un singur vaporaș. Le-am acostat pe toate, sunt toate cele șapte la apă, patru sunt la Flora și trei sunt în Iosefin. Folosim doar trei în această perioadă, așteptăm să se reglementeze tot ceea ce înseamnă parte de semnalizare costieră și regulamentul ordinului ministrului Tranpsorturilor, ca să putem circula în regim normal. Stațiile au fost aprobate și totul este în regulă”, spune Nicu Bitea, directorul STPT. Întrebat de ce a fost nevoie de doi ani până ca vaporașele să poată ieși la apă, acesta n-a putut oferi un răspuns clar. „A durat o perioadă de timp deoarece au fost anumite proceduri care trebuiau reglementate. Noi, STPT, nu avem ce să ne reproșăm sau PMT. Nu pot să vă răspund foarte clar la întrebarea de ce a durat atât de mult. Nu cunosc această problemă”, a completat oficialul.
Nu pot să vă dau detalii legate de starea tehnică a vaporașelor, pentru că nu le cunosc, din ceea ce știu sunt asigurat că vaporașele sunt într-o perfectă stare de funcționare. Când vor ieși în regim normal, vor face și transport public, și transport de agrement. La momentul respectiv vom stabili foarte clar cum facem delimitarea. Suntem în procedură de analiză.
Nicu Bitea, director STPT
STPT are 21 de marinari, 2 timonieri și 2 căpitani. Unii dintre călători au spus că vor ca vaporașele să meargă mai repede. Se poate, dar… nu e voie. „Se poate viteză, ele ajung undeva la 2o de km/oră. Problema este că nouă nu ni se permite. Viteza maximă pe Canalul Bega este 12 km/h, cu restricții la poduri de 5 km/h. Reviziile s-au făcut pe data de 25 iulie, starea tehnică este foarte bună”, explică Lucian Manea, căpitan fluvial. Traseul pe care vor merge, în regim normal, vaporașele este 7,2 kilometri, de la Podul Modoș la Uzina de Apă, cu opriri la cele nouă stații. Cursele de agrement au ca punct de plecare și de sosire zona Flora. Nu știm însă când vaporașele vor circula în fiecare zi. „Vor intra în regim normal de trafic în momentul în care regia autonomă de transport navigabil își va reglementa procedurile de funcționare. Noi sperăm cât mai repede posibil”, mai spune Nicu Bitea. Vă reamintim, Regia Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega” a fost înființată pe 29 iunie și funcționează într-o clădire din Plopi, oferită de primărie. Prin ordin de ministru au fost numiți un director, în persoana lui Gheorghe Tătar, fost șef la Drumuri în CJ Timiș, dar și un consiliu de administrație din care fac parte cinci oameni. Președintele CA este Titu Bojin, directorul ABAB. Primăria Timișoara a plătit aproximativ 2 milioane de euro pentru cele 7 vaporașe.
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…