Primăria Timişoara

O firmă din Baia Mare face aplicația de turism a PMT. Nu se știe cine scrie conținutul

Avem cei mai mulți specialiști IT din țară, dar ei nu se înghesuie să colaboreze cu primăria. Mult lăudata aplicație de turism a municipalității va fi făcută de o firmă din Baia Mare. Rămâne întrebarea cine va furniza conținutul efectiv, câtă vreme licitația vizează doar partea tehnică, iar operatorii de turism locali, supărați pe PMT, au refuzat să-l ofere gratuit, cum li s-a cerut.

În luna mai, Primăria Timișoara anunța că este în căutare de specialiști în IT care să facă o „aplicație mobilă de turism”. Aceasta trebuie să fie una complexă, care să ofere vizitatorilor informații în limbile română și engleză. Este vorba despre „un sistem prin care se pot partaja și gestiona toate informațiile despre obiectivele, atracțiile și serviciile de turism ale unei destinații: texte, traduceri, galerii foto și video, recenzii, ratinguri și reviewuri de pe alte platforme, ghiduri audio, colecții de recomandări, articole cu caracter de marketing și promovare, rute turistice, oferte și pachete, integrări cu sisteme de rezervări sau ticketing”. Suma pe care era dispusă s-o plătească municipalitatea era de 100.100 lei, cu tot cu TVA, adică peste 21.600 de euro. Pe 9 august, PMT a semnat un contract cu Holisun SRL, din Baia Mare. Maramureșenii vor face mult dorita aplicație de mobil a primăriei cu 71.400 de lei, cu TVA cu tot, adică 15.000 de euro. Aplicația va funcționa pe sistemele Android și iOS, iar furnizorul va fi obligat să-i asigure funcționalitatea timp de cinci ani.

„Drepturile de proprietate intelectuală ale aplicației vor fi ale Municipiului Timișoara. După finalizarea aplicației se vor oferi pe suport electronic toate fișierele în format editabil și codul sursă al aplicației, precum și o scurtă descriere a modului cum a fost concepută. Orice rezultate sau drepturi legate de materialele realizate, inclusiv drepturi de autor și/sau orice alte drepturi de proprietate intelectuală obținute ca urmare a prestării serviciilor ce fac obiectul caietului de sarcini vor fi proprietatea Municipiului Timișoara”, este stipulat în contractul semnat joi.

Această aplicație de turism este unul dintre motivele care au dus la ruptura între PMT și reprezentanții operatorilor de turism. La jumătatea lunii iulie, aceștia spuneau că primăria pune căruța înaintea boilor. „Bani există doar pentru crearea aplicaţiei, pentru găzduire şi întreţinere, nu şi pentru realizarea conținutului, acesta din urmă fiind solicitat membrilor COT/ CCT (Comisia Operativă de Turism / Consiliul Consultativ de Turism -n.r.) să-l furnizeze în mod gratuit. Membrii COT au venit cu soluţii (achiziţionarea unor aplicaţii deja funcţionale şi «umplerea» acestora cu contentul necesar, colaborarea cu alte instituţii culturale,Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez, care dezvoltă aplicaţii similare de turism cultural, cu o importantă componentă de realitate augumentată. Considerăm că aceste propuneri ar fi trebuit măcar analizate înainte să fie respinse cu vehemenţă”, spuneau specialiștii în turism.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

O oră ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

2 ore ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

2 ore ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

14 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

17 ore ago