Adunarea Generală a Acționarilor a STPT a decis, miercuri, ca directorul interimar să negocieze luarea unui credit. Ședința, considerată nestatutară de consilierii PSD, a fost convocată cu o zi înainte și, sub semnătura lui Cosmin Buboi, prevedea de-a dreptul contractarea unei linii de credit, fără negocieri.
Adunarea Generală a Acționarilor a STPT a fost convocată, foarte din scurt, printr-un anunț publicat pe site-ul societății. Pe ordinea de zi a convocatorului, semnată de președintele CA, Cosmin Ligius Buboi, erau trecute trei puncte: modul de distribuire al dividendelor STPT, „contractare linie de creditare conform ofertei de factoring” depuse de o anume bancă și diverse. La ședință nu au participat consilierii PSD, Dan Idolu spunând că, din punctul său de vedere, aceasta nu a fost convocată statutar, în condițiile în care legea societăților comerciale spune că ședința AGA este convocată ori de câte ori este necesar, dar „termenul de întrunire nu poate fi mai mic de 30 de zile de la publicarea convocării în Monitorul Oficial”. Ședința s-a ținut în prezența a 8 consilieri locali – viceprimarul Farkas Imre (UDMR), independentul Adrian Orza, Laura Chindriș (ALDE) și liberalii Simion Moșiu, președintele AGA, Grigore Grigoroiu, Daniela Mariș, Adelina Tîrziu și Adrian Lulciuc. A asistat, de asemenea, Nicolae Bitea, directorul actual al STPT.
Discuțiile au fost aprinse pe tema contractării liniei de credit, în condițiile în care, a spus Adrian Orza, cel mai normal era să fie mandatată conducerea societății de transport în comun să negocieze un credit, nu să-l contracteze direct cu o anume bancă. S-a luat o pauză, la solicitarea lui Moșiu, care a ieșit pe hol, alături de Bitea, care vorbea deja la telefon. După revenirea acestora în sală, s-a supus la vot o nouă formulare. Astfel, s-a aprobat „mandatarea directorului general al STPT și a directorului economic al PMT, pentru negocierea unei facilități de credit în sumă maximă de 12 milioane de lei pentru finanțarea activiății curente”.
„Este foarte important ca STPT să ia un credit să-și rezolve probleme. Este un credit, nu factoring. La factoring nu te poți răzgândi, la credit ai mai multe opțiuni. Vechea conducere a avut întâlniri destul de avansate cu o anumită bancă. La noi au ajuns ofertele de la două bănci. Am considerat oportun să se poarte negocieri cu cât mai multe bănci, pentru a se alege varianta cea mai potrivită. Suma de 12 de milioane de lei a fost stabilită de directoarea economică și directorul general, de conducerea societății. În continuare se vor face negocieri atât de directorul general al STPT, cât și de directorul economic al Primăriei Timișoara. Primăria garantează această linie de credite, STPT neavând imobile”, a explicat ulterior Simion Moșiu. Acesta nu a vrut să comenteze nimic despre felul în care a fost convocată AGA, dat spune că e totuși un caz special. „Având în vedere situația disperată în care este această societate a primăriei, cred că AGA se poate convoca în caz de forță majoră în orice moment. E vorba de oameni, de salariile oamenilor. Creditul este foarte urgent”, a mai declarat Moșiu.
„Ordinea de zi era definită greșit și am atras atenția asupra acestui lucru. Până la urmă, datorită acestei intervenții, am reușit să corectăm și să se voteze ceea ce este legal și ceea ce este plauzibil, doar o negociere de principiu momentan, să nu aprobăm deja contractarea. Am votat o linie de credit, dar se va merge de fapt pe scontare, probabil. Scont asta înseamnă, că primăria trebuie să fie și ea de acord cu soluția aleasă și cu condițiile alese, până la urmă ea e ceea care va plăti. Oricum, știm foarte bine că PMT stă foarte prost cu cash-ul și atunci orice presiune bruscă pe PMT va fi catastrofală, pentru că n-o să mai discute STPT, și o să zică lasă că vă plătesc peste o lună, peste două, vine banca și blochează conturile și la revedere”, a spus, la râdul lui, Adrian Orza.
Vă reamintim, cu o zi înainte de a fi demis, fostul director Sorin Supuran a anunțat că a găsit o soluție grație căreia să rezolve o parte din problemele financiare ale STPT. Este vorba despre așa-numita procedură de scontare, de care sunt interesate trei bănci mari. „Au trimis scrisori de intenție. Soluția cu factoringul înseamnă că facturile care le emitem către PMT pot fi scontate în cuantum de 90% din valoarea facturată. Va ajuta nu numai plata la zi a salariilor, ci și la plăți către furnizori, pe contracte serioase, cum sunt cele pentru energie, combustibil sau asigurări”, spunea acesta. Factoringul este procedeul prin care o bancă sau altă instituție financiară cumpără de la o companie facturi sau debite pe care aceasta le are de încasat de la un terț. Valoarea de cumpărare este mai mică decât cea înscrisă în acte, diferența fiind motivul pentru care cumpărătorul își asumă riscul de neplată, în scopul de a înregistra la încasare un profit. De asemenea, în ultimul plen, CL Timișoara a votat rectificarea bugetară care dă către STPT 12 milioane de lei.
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…