Încă așteptăm anunțarea câștigătorului licitației pentru dezinsecție la Timișoara, iar în România s-a înregistrat primul deces cauzat de virusul West Nile transmis de țânțari. În orașul de pe Bega se fac ultimele stropiri pe contractul provizoriu.
Până în 8 august, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică a anunțat că în România au fost confirmate 23 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, transmis de țânțari. A fost înregistrat și un deces, al unui bărbat din Galați. Între timp, în Timișoara nu există încă un contract de dezinsecție pe termen lung. Primăria a fost obligată să reia licitația pentru dezinsecție și deratizare, după ce procedura a fost contestată. Ea fost demarată în primăvara lui 2018, deși acest lucru se putea face încă din toamna lui 2017. Contractul era pentru 4 ani, pentru sumă maximă de 46,02 milioane de lei, cu TVA, adică aproape 10 milioane de euro. Licitația a fost contestată, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dispus inițial suspendarea procedurii de atribuire, iar apoi a decis că PMT trebuie să refacă documentația.
În februarie 2018, consilierii locali au aprobat studiul de oportunitate, caietul de sarcini, acordul-cadru şi contractul subsecvent „privind delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitatea de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare pe domeniul public al Municipiului Timişoara”. Suprafața pe care trebuie să se facă tratamente terestre include parcuri, scuaruri, spații verzi, Pădurea Verde, perdele forestiere – 1,9 milioane mp, locuri de joacă – 91.930 mp, Canalul Bega, bălți, lacuri și ștranduri – 243.600 mp și aliniamente stradale – 7,9 milioane mp. De asemenea, trebuie făcute tratamente aeriene pe 13,3 hectare. În perioada 2011-2013, municipalitatea a plătit, pentru servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare pe domeniul public 14,4 milioane de lei.
La a doua licitație au fost 3 oferte, s-a finalizat verificarea datelor tehnice și s-a trecut la verificarea ofertei economice. Dacă nu sunt contestații, se va putea „da” de țânțari chiar de la finele lunii. Timișoara nu are servicii complete de dezinsecție și deratizare din toamna lui 2013, de când licitația organizată de primărie a fost contestată de firma Romprest. A urmat un proces care a durat patru ani și în care PMT a avut câștig de cauză. Între timp, în oraș s-a făcut, în 2016, dezinsecție în regim de forță majoră, din cauza virusului Zika, iar anul trecut a fost încheiat un contract limitat, timp de 6 luni. În prezent, există un contract provizoriu de dezinsecție cu o firmă din Arad, care va primi 150.000 lei pentru serviciile sale. Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a cerut administrațiilor locale măsuri urgente pentru prevenirea răspândirii virusului West Nile.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…