Invatamant

A început școala și sub platanii lui Franz Iosef, la Colegiul Național Bănățean / FOTO

Cei în jur de 2.400 de elevi ai Colegiului Național Bănățean au început școala ca pe vremuri: în sunet de clopoțel. Au fost flori, zâmbete, lacrimi, teamă și bucurie, dar și discursuri. La CNB se merge la școală doar de dimineață, deși sunt aproape 100 de clase.

La Colegiul Naţional Bănăţean au început, luni, noul an școlar peste 2.400 de elevi. După modelul devenit deja tradițional, picii din clasa zero au venit rând pe rând sub un tunel de flori și s-au așezat timizi pe băncuțele special pregătite pentru ei. Unii aveau încă lacrimi în gene, alții erau uimiți până peste poate, alții picau de somn. La deschidere au participat, ca de obicei, o mulțime de oficialități: primarul Nicolae Robu, prefectul Eva Georgeta Andreaș, deputatul PNL Marilen Pirtea, rector al UVT, deputații PSD Bianca Gavriliță și Adrian Pau, consilierul local PSD Gabriela Popovici și secretarul de stat în Ministerul Educației Petru Andea. Sub un soare puternic pentru o zi de septembrie, s-au ținut, desigur, discursuri și s-au transmis mesaje motivaționale. Cel mai mult a vorbit primarul Timișoarei, care, luni, a participat la cinci deschideri de an școlar.

„Aici, la CNB, parcă e un plus de exuberanță. Îi avem aici pe cei mai mici, veniți în clasa 0. (…) Vă urez tuturor elevilor, dragi copii, să aveți un nou an școlar plin de succese, unul în care să trăiți din plin această postură excepțională de elev (…) din școală ne rămân foarte multe amintiri frumoase, rămân prietenii, recunoștința pentru profesorul care se ocupă de noi. Să fiți cuminți, dragi copii, să-i ascultați pe profesori, să-i ascultați pe părinți. Dacă vă spun să fiți cuminți, nu înseamnă că vă spun să stați ca niște roboți, la comandă! Faceți și năzbâtii, însă trebuie să dați dovadă în toate și de bună creștere, de bun simț. Sunt convins că voi toți sunt foarte bine educați încă de acasă și că veți învăța foarte multe lucruri (…) Vă asigurăm că noi depunem toate eforturile să creăm condiții cât mai bune. Îmi face plăcere să amintesc marele efort de a cumpăra tot acest campus, ceea ce nu-i deloc ușor de dus la îndeplinire, pentru ca una din școlile cu care ne mândrim, de elită, CNB, să-și aibă propriile spații de învățământ”, a spus Robu. Edilul a plecat imediat, pentru că era așteptat la următoarea festivitate. Eva Andreaș și Bianca Gavriliță, care au „început” și ele școala, din postura de mame, le-au vorbit copiilor despre emoții și despre prietenie, iar Marilen Pirtea, dascăl universitar, a avut un mesaj pentru elevii de liceu, care își caută acum viitorul traseu profesional.

Maestrul de ceremonii al evenimentului a fost directorul CNB, Sorin Ionescu. „Vreau să le mulțumesc, la început, celor care au participat anul trecut la olimpiade și concursuri școlare. Ați adus faimă și glorie Colegiului Național Bănățean. Mi-e greu să vă citesc pe toți cei aproape 100 de olimpici, dar vreau să vă spun că în zilele în care ne pregăteam pentru începutul anului școlar am mai aflat o veste. Premiu la Olimpiada Internațională de Lectură, pentru Ioana Bercea. Îi dorim să fie un exemplu pentru toți copiii și, de ce nu, dacă acum aproape jumătate de secol Herta Muller studia pe băncile acestei școli și a ajuns să câștige un premiu Nobel… Îmi place să cred că suntem o echipă și ne dorim ca acești tineri să ajungă performeri ai acestei țări”, a spus Ionescu. El a tras însă și un semnal de alarmă legat de starea învățământului românesc. Asta, și în contextul ciudatei ordonanțe care interzice învățătorilor de la clasele în limbile minorităților să mai predea orele de limba română, care trebuie ținute de profesori. „Avem câteva colege în grevă japoneză. Suntem alături de ele și aș vrea să atrag atenția asupra faptului că autonomia școlilor este tot mai afectată, iar procesul de descentralizare este tot mai mult dat uitării. Cred că ar trebui să revenim la ideea de a da importanță și putere unităților de învățământ”, a completat directorul CNB.

Colegiul Național Bănățean este una dintre școlile în care copiii nu vin la ore decât de dimineață. Asta, deși numărul de clase se apropie vertiginos de 100. „Poate că unii sunteți supărați că nu aveți cele mai mari săli de clasă, dar fiți bucuroși că venim toți de dimineață”, a mai spus Sorin Ionescu. El a dat apoi semnalul pentru începerea oficială a cursurilor: a chemat o puștoaică dintr-a cincea, căreia i-a dat să sune clopoțelul! De acum, vacanța s-a terminat oficial: peste 2 săptămâni vin primele teste.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

14 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago