Primăria Timişoara

Afișul pro-referendum din centrul Timișoarei a fost dat jos. Dar nu la intervenția Poliției Locale, ci a primarului

Afișul care îndemna timișorenii să meargă la referendum, dacă nu vor să le adopte „doi bărbați” copiii, a dispărut. Dar numai după ce primarul Nicolae Robu a vorbit cu reprezentanții asociației de proprietari din blocul pe care trona afișul. Poliția Locală a adoptat politica struțului în acest caz.

Apropiatul referendum pentru modificarea Constituției și-a făcut simțită prezența în stradă la Timișoara. Mai exact, pe un bloc aflat peste drum de Catedrala Mitropolitană a apărut un panou publicitar de mari dimensiuni pe care era afișat mesajul „Vino la referendum! Votează «Da» pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Apără familia și copiii României. Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor putea adopta copilul tău”! Panoul a stârnit reacții pe rețelele de socializare și mulți timișoreni, iritați de inepția textului, au întrebat dacă el nu poate fi dat jos și, în plus, chiar oricine poate pune orice, oriunde dorește, prin Timișoara. Duminică după-amiază, primarul Nicolae Robu a anunțat, pe Facebook, că a cerut Poliției Locale să intervină „în litera și spiritul legii”. „Susține referendumul pentru revizuirea Constituției astfel încât ceea ce este stabilit prin legi la ora actuală -căsătoria permisă doar între persoane de sexe diferite- să fie consfințit la nivel constituțional, pt a fi securizat; asta, știut fiind că legile se pot modifica simplu, oricând! Asta nu înseamnă însă că pot fi de acord cu atitudinile jignitoare, calomnioase, implicit și cu atât mai mult explicit instigatoare la tensiuni”, a notat edilul.

Luni dimineață, am încercat să aflăm de la Poliția Locală care este stadiul verificărilor solicitate de primar, dar ni s-a transmis că situația este în lucru și că vom primi ulterior informațiile solicitate. Acest „ulterior” s-a transformat însă în „când avem noi chef”, pentru că nu am reușit ulterior să contactăm un reprezentant autorizat al PL. Am fi vrut să știm, de exemplu, dacă panoul avea toate autorizațiile și avizele necesare, așa cum ar trebui, conform legii. Între timp, inscripția a fost dată jos luni, puțin după prânz. Nu s-a întâmplat din cauza vreunei încălcări a legislației, constatate de Poliția Locală, ci datorită… unui apel personal.

Un apel personal al primarului Nicolae Robu! Edilul spune că a vorbit cu reprezentanții asociației de proprietari și a rezolvat problema. „Deși textele de campanie sunt asumări pe proprie raspundere ale celor ce le aduc în spațiul public, am intervenit pe lângă asociația de proprietari implicată, cu rugamintea ca acel mesaj potențial generator de tensiuni să fie înlăturat. Le mulțumesc că au ințeles, el nu făcea cinste Timișoarei”, a explicat Robu. Primarul Timișoarei este unul dintre liberalii cu notorietate care au anunțat că susțin referendumul. „Am spus în nenumărate rânduri că dreptul de a pleda pentru prezența la referendum și pentru vot pozitiv nu trebuie extins la ostracizarea celor cu altă orientare, la generarea de mesaje potențial generatoare de tensiuni. Eu voi merge la referendum, voi vota «da», dar nu voi spune nimic jignitor la adresa celor cu altă orientare sau alte opinii”, a conchis Nicolae Robu.

Conform articolului 6 din Legea 148/2000, se interzice publicitatea care este înşelătoare, este subliminală, prejudiciază respectul pentru demnitatea umană şi morala publică, include discriminări bazate pe rasă, sex, limbă, origine, origine socială, identitate etnică sau naţionalitate, atentează la convingerile religioase sau politice, aduce prejudicii imaginii, onoarei, demnităţii şi vieţii particulare a persoanelor, exploatează superstiţiile, credulitatea sau frica persoanelor,prejudiciază securitatea persoanelor sau incită la violenţă, încurajează un comportament care prejudiciază mediul înconjurător, favorizează comercializarea unor bunuri sau servicii care sunt produse ori distribuite contrar prevederilor legale. În același act normativ, la articolul 23 se precizează că nerespectarea prevederilor art. 6 se sancționează cu sume cuprinse între 1.500 și 4.000 de lei.

Referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc în 6 și 7 octombrie. Potrivit modificării propuse pentru articolul 48, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Pentru ca demersul să fie validat, este nevoie ca la urne sa se prezinte 30% din cetățenii cu drept de vot, adică 5,6 milioane de oameni. (https://www.facebook.com/florin.lazar.71)

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

O oră ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

8 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

10 ore ago