Timp liber

Ca-n vitrina cu bibelouri și macrame. Expoziție pentru nostalgici, în Bastionul Theresia / FOTO

Vă amintiți vitrinele cu balerine, rătuște și căței de porțelan, așezați cuminți pe macrameuri? Făceau parte din cotidian în multe dintre apartamentele românilor înainte de 1989. Acum puteți regăsi un strop din acea atmosferă în mansarda Bastionului Theresia.

Vreți să admirați obiecte de sticlărie și porțelan produse, până în 1989, în fabricile din România? Vă amintiți bombonierele, bibelourile, bolurile, carafele și multele feluri de pahare care erau puse în vitrine, în sufragerii, cel mai adesea pe macrameuri? Expoziția „Porțelan și sticlărie din România socialistă. Pe urmele Liei Eugenia Costin”, a Muzeului Național al Banatului, își propune să recreeze acele decoruri. Ea prezintă un profil de colecționar tipic pentru România din perioada 1960-1989, pasionat de porțelan și sticlărie. Toate fragilele exponate provin din casa Liei Eugenia Costin (1934 – 2017), profesoară de biologie și geografie. Colecția sa cuprinde obiecte provenite din majoritatea fabricilor de profil: porțelan de Alba Iulia și Cluj, Curtea de Argeș și Dorohoi, sticlărie de Avrig, Turda și Tomești, faianță de Sighișoara.

Expoziția este completată de macrameuri, dantele și broderii din colecția de textile a Muzeului Național al Banatului, realizate în perioada 1940-1980 de Eugenia Crețu, mama Liei Eugenia, respectiv de Elisabeta Costin, soacra acesteia. Tot aici mai găsiți și fotografii și accesorii din garderoba Liei Eugenia Costin, de la șiraguri de mărgele, pălării, mănuși și pantofi. „Este o expoziție legată de România Socialistă, care ne aduce aminte, unora, de tinerețe. Sunt convins că oamenii mai au undeva acasă câte o piesă uitată. O istorie puțin mai tristă, o expoziție mai inedită”, spune Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, potrivit căruia instituția pe care o conduce pregătește două alte două evenimente legate de Centenar. Expoziția este deschisă până în 30 septembrie, de marți până duminică, între orele 10 și 18, în Bastionul Maria Theresia.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați…

9 ore ago

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

11 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

12 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

12 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

12 ore ago