Primăria Timişoara

Cinci blocuri se reabilitează cu bani de la UE. Robu: Nu putem garanta că nu apar probleme, cum au fost pe Calea Șagului

Încă cinci blocuri din Timișoara vor fi reabilitate termic cu bani de la UE. Contractul de finanțare a fost semnat joi, la primărie, suma nerambursabilă fiind de aproape 3,4 milioane de lei. PMT a reabilitat până acum, pe bani europeni, 50 de blocuri. Cel de-al 51-lea este încă în ceață.

6 blocuri, cu 324 de apartamente, vor fi reabilitate termic pe fonduri europene în următoarele 16 luni. Banii provin de pe POR – Axa prioritară 3. Proiectul are un cost total estimat de 5,7 milioane de lei, din care bani nerambursabili 3,35 milioane. Restul este acoperit de contribuțiile proprietarilor și de municipalitate. Sunt incluse în acest proiect blocurile de locuinţe de pe străzile Aleea FC Ripensia nr. 4-8, Bd. Corneliu Coposu nr. 18, bl P5, str. Surorile Martir Caceu nr. 27, bl. A2, str. Măgura nr. 6, bl 44, sc A şi B, str. Mareşal Averescu nr. 51, bl E 14/2, și str. Învăţătorului nr 3, bl 53, sc A şi B. Lucrările presupun izolare termică pereţi exteriori, înlocuire tâmplărie neconformă cu tâmplărie PVC, închidere balcoane cu tâmplărie PVC, termoizolaţie planşeu peste subsol şi planşeu peste ultimul nivel. Vorbim despre un confort termic mai bun, și de o eficiență energetică îmbunătățită sensibil, cu o subvenție plătită de noi mai redusă și un aport la înfrumusețarea aspectului orașului. Blocurile anvelopate arată mult mai bine decat înainte de această intervenție (…) Eu aduc garanțiile că vom absorbi tot ce se poate absorbi, ca fonduri europene”, a declarat primarul Nicolae Robu. Reabilitarea este finanțată pe POR – Axa 3/3.1A, unde PMT a depus, până acum, cereri de finanţare pentru 18 proiecte, cu 74 de blocuri și peste 3.500 de apartamente. „Majoritatea au trecut de verificările de conformitate administrativă și eligibilitate și vor trece în fazele următoare”, a mai declarat edilul.

Pe exercițiul financiar 2007-2013, Primăria Timișoara a câștigat finanțare pentru reabilitarea a 51 de blocuri. În 50 de cazuri, lucrările s-au terminat. Există însă un bloc unde schelele nu sunt nici acum date jos în totalitate: cel de pe Calea Șagului 31-33. După ce firma care a câștigat lucrarea la licitație s-a apucat de lucru, s-au constatat probleme de rezistență la imobil, așa că șantierul a fost oprit. În octombrie 2016, CL Timișoara a decis, prin HCL, alocarea unei sume de peste 1 milion de lei pentru reparațiile la fațadă, dar lucrarea nu este gata nici în prezent. Întrebat ce se întâmplă dacă apar probleme de acest gen la blocurile care acum au intrat la finanțarea, edilul speră că ele să fie cu noroc. „În cazul blocului de pe Calea Șagului, din păcate, realitatea în teren a fost alta decât ceea ce a rezultate din documente și nu s-a putut finaliza proiectul pentru că se impun intervenții care nu au făcut obiectul licitației, obiectul caietului de sarcini. Să sperăm că nu mai avem asemenea ghinioane, să fie mascate lucruri care să ne creeze dificultăți în implementare. Nu putem să aducem nicio garanție, am avut 51 de blocuri în implementare, cu 50 am reușit, cu unul nu. Rata de reușită a fost totuși bună, dar ne-ar fi plăcut să reușim și cu acela. E foarte deranjant pentru cetățenii care locuiesc în acel bloc să stea schelele atâta amar de vreme, să nu se finalizeze lucrările, dar n-a fost vina nimănui”, a explicat Robu.

Proprietarii de pe Calea Șagului 31-33 mai au de așteptat. „Până la urmă o să facem o nouă licitație, că nu putem altfel. Am crezut că firma care a avut lucrarea va face până la capăt ce se poate face, pentru că mai sunt niște lucruri care pot fi făcute, și abia restul să licităm. Mai insistăm pe această idee. În general, când scoți la licitație continuarea a ceva ce a făcut o firmă, nu este înghesuială la continuare. Am vrea ca firma respectivă să încheie ceea ce a avut în sarcină și să scoatem la licitație numai ce a apărut suplimentar și nu putea fi făcut în baza contractului inițial”, a declarat primarul Timișoarei. Conform acestuia, valoarea tuturor proiectelor de reabilitare termică depuse pe actualul exercițiu financiar este de aproximativ 86 milioane de lei. Robu a mai spus că blocurile vor fi zugrăvite în culorii mai vii decât griul folosit pe scară largă la precedentele lucrări.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

15 minute ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

48 de minute ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

O oră ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

2 ore ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

2 ore ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

4 ore ago