Măsura vine pe un deficit major de cadre didactice și niciun considerent financiar nu o poate justifica, consideră deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea. Din contră, ar trebui să crească numărul de profesori bine pregătiți.
Marilen Pirtea afirmă că semnalul de alarmă tras de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, care acuză Ministerul Educației că se pregătește să emită un ordin prin care vor fi tăiate peste 1.000 de posturi din învățământul preuniversitar, inclusiv didactice, indică un moment critic ce poate amplifica problema lipsei resursei umane de calitate. Coordonator al Comisiei de Educație din PNL, Pirtea arată că, după scandalul manualelor de Geografie, după ce s-a dovedit cum neglijența și nepăsarea au condus la absența unor finanțări indispensabile pentru prezența olimpicilor la concursurile mondiale, după ce mulți profesori sunt lăsați fără sprijin în organizarea consfătuirilor naționale școlare, apare și această problemă.
„Pierderea de posturi ar veni pe o lipsă cronică de profesori bine pregătiți, cât și de personal nedidactic competent. Măsura ar fi în totală opoziție cu nevoile reale ale școli românești, prima urgență fiind creșterea numărului de profesori titulari bine pregătiți”, afirmă liberalul. Responsabilii de azi din învățământ persistă în marea greșeală de a nu majora costul standard per elev, indicatorul esențial care arată nivelul investiției și al implicării autorităților în educație, mai spune Pirtea. „În continuare, guvernul preferă să taie din posturi, în loc să insiste a majora acest cost standard per elev, știut fiind că suntem la coada clasamentului european în această privință. De exemplu, suntem devansați de Bulgaria, unde suma alocată este de 1000 de euro anual, față de 800 în România. Situația este cu atât mai critică dacă ne uităm la exemplul Cehiei și al Poloniei, unde costul standard per elev este de 2000 de euro”, a mai declarat liberalul.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…