Primăria Timişoara

Pornește transportul în comun cu vaporașele. Orarul și prețul biletelor urmează să fie anunțate

Aveți de mers prin oraș? De săptămâna viitoare, veți putea folosi nu doar „clasicele” autobuze, tramvaie și troleibuze, ci și vaporașele. Pornește, în sfârșit, transportul public cu vaporașele pe Bega. S-au rezolvat toate problemele, mai puțin cea legată de costul biletelor. Urmează să fie anunțate detalii despre orarele de transport.

STPT are autorizație pentru activitatea de transport public pe pasageri pe Bega încă de la începutul lunii august. Vaporettele au ieșit pe Bega de Ziua Timișoarei, pe 3 august, dar numai în regim de testare. Acum, că sunt gata și graficele de circulație, ele vor intra în sistemul de transport în comun. „Voi comunica detalii marți, inclusiv orarul curselor. Vom începe cu probabil 3 vaporașe și ne vom adapta cererii, vom studia fiecare cursă, fluxurile. Vom avea oameni care vor nota câți, unde urcă și până unde merge. În funcție de aceste informații vom face ajustările de rigoare, încât să fim cât mai eficienți”, a anunțat, vineri, primarul Nicolae Robu. Cele 7 vaporașe sunt deservite de 21 marinari, doi căpitani și doi timonieri. Sunt 9 stații în care ar trebui să oprească acestea, în timpul unui traseu de transport în comun, și unde ar trebui să existe un angajat care să vândă bilete pentru călători.

Problema biletelor este încă nerezolvată. Conform proiectului european pe baza căruia au fost făcute amenajările malurilor Begăi, călătorii ar trebui să plătească 1 leu, în timp ce încă 1 leu per bilet vine subvenție de la primărie. „Până marți nu putem rezolva problema biletelor, ne trebuie o hotărâre de consiliu de subvenție. 1 leu va costa biletul, dar eu aș vrea să nu ne mai încurcăm. Eu vreau să dăm subvenție și leul acela, ca să nu ne mai încurcăm cu casiere și cu căutatul prin buzunare după 1 leu. Aș vrea să subvenționăm. Proiectul este ambiguu în această privință și de aceea o să vedem cum o să procedăm. Dacă ne permite proiectul, vom decide să subvenționăm totul, să nu mai îi încurcăm pe oameni, că nu vom face venituri foarte mari oricum. De fapt, proiectele pe fonduri europene chiar au o interdicție de realizare de venituri. Sigur, costurile sunt neacoperite din banii care se încasează din leul respectiv. Dar cred că sunt mai mari complicațiile decât beneficiile”, a explicat edilul.

Vaporașele au fost cumpărate de primărie, cu aproape 2 milioane de euro, în urmă cu doi ani. Fosta RATT, actuala STPT, a primit, prin HCL, în 2015 în administrare „sistemul municipal de transport public naval pe Canalul Bega din cadrul proiectului «Reabilitarea infrastructurii urbane a malurilor Canalului Bega»”. Conform proiectului pe baza căruia s-a obținut finanțare europeană, trebuie create 68 de locuri de muncă. Printre acestea, 4 persoane pentru monitorizarea traficului și 18 vânzători de bilete.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

2 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

2 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

4 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

6 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

6 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

6 ore ago