Cultura

Poveste despre Banat, cu doi artiști și-un câine. 1.538 kilometri pe urmele coloniștilor.

Doi artiști și-un câine. Poveste despre plecare și ajungere în Banatul istoric. 1.538 kilometri. Acum, o expoziție de fotografie digitală, video, print digital, instalație și grafică. E povestea lui Renée Renard și Ciprian Chirileanu.

Expoziția „1.538 kilometri” continuă un proiect inițiat în 2012 de Renée Renard, având ca temă istoria propriei familii de origine franco-germană, precum și cea a urmașilor coloniștilor stabiliți în Banat în secolul XVIII. E povestea parcursă cu mașina de Renée Renard și Ciprian Chirileanu, alături de cățelușa Nera. Inedita „caravană” a urmat seria valurilor de colonizare ale Banatului istoric de după Pacea de la Passarowitz, exact cu 300 de ani în urmă. Din cele peste 120 de localități colonizate au fost alese opt sate din Banatul românesc: Carani (colonizat de italieni), Cenei (croați), Charlottenburg (germani), Dudeștii Vechi (bulgari), Tomnatic (francezi), Sfânta Elena (cehi), Văliug (austrieci) și Vucova (slovaci). Kilometrii parcurși includ și destinații la malul apelor care delimitează Banatul: Dunărea (lângă Liubcova), Mureș (la Lipova), Cerna (lângă Băile Herculane), Timiș (lângă Chevereșu Mare) și Bega (la Utvin).

Rezultatul acestei incursiuni în timp îl puteți vedea de joi, 13 septembrie, de la ora 18, la Galeria Pygmalion. Renée Renard reconstituie memoria locurilor într-un mod inedit, cercetând, la un microscop de ultimă generație, probe prelevate din clădiri, cimitire, sol, apă, elemente de vegetație, „martore” ale existenței coloniștilor (tehnică mixtă la microscop, fotografie și video la microscop, procesare digitală, instalație). În același timp, Ciprian Chirileanu recompune ansambluri de clădiri văzute de la altitudine mare, cerul fiind în acest caz unicul martor al permanenței unei comunități (fotografie, procesare digitală, instalație, video, grafică). Proiectul, care va continua și în Ungaria și Serbia, își propune să reconstituie drumul între două spații geografice și culturale diferite, altfel spus de la un „acasă” la alt „acasă”, de la „dezrădăcinare” la „re-înrădăcinare”.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Alfred Simonis: La conacul Mocioni din Foeni s-a lucrat mai mult în ultimele două luni decât în toate celelalte zece ale anului

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, afirmă că, în ultimele două luni s-a lucrat la conacul…

57 de minute ago

„Democrația” care ne va scârbi

Grupul aleșilor poporului pe listele SOS a depus jurământul în Parlamentul României. Sunt oameni nu…

4 ore ago

Toate tramvaiele din lotul galben au ajuns la Timișoara

La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…

22 de ore ago

Ultimul bal pe 2024! SCM Timişoara joacă pe terenul liderului neînvins

SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…

22 de ore ago

CCIA Timiș anunță începerea unui nou proiect finanțat prin Programul Educației și Ocupare 2021-2027

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center…

23 de ore ago

CJ Timiș, pus să semneze parteneriat cu Timișoara și Dumbrăvița

Consiliul Județean Timiș va trebui să semneze un acord de colaborare cu primăriile din Dumbrăvița…

23 de ore ago