Cultura

Sus cortina! Rabenthal deschide noua stagiune cu surprize de la Teatrul Maghiar

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” începe stagiunea 2018/2019 cu cel mai bun spectacol din stagiunea precedentă, „Rabenthal”, regizat de Radu Afrim. Surprizele noii stagiuni vor fi multe, de la abonamente și premii, la supratitrarea spectacolelor în română și engleză.

Primul spectacol din noua stagiune este „Rabenthal”, în regia lui Radu Afrim, selecționat deja pentru Festivalul Național de Teatru. El este programat sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 19. Prima parte a stagiunii aduce în prim-plan texte scrise de autori maghiari contemporani. Ziua Dramaturgiei Maghiare, din 21 septembrie, va fi aniversată cu prima premieră în Sala Studio – „Mici neînțelegeri cosmice”, regia Csábi Anna. Luna octombrie vine cu o premieră la Sala Mare pentru întreaga familie: „Winnie-the-Pooh”, regia Kedves Emőke. În noiembrie va fi premiera următoarei coproducții a teatrului, realizată împreună cu trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare, „Burundanga”, regia Csábi Anna, pe textul catalanului Jordi Galceran. Tot în noiembrie, actorul Mátyás Zsolt Imre va regiza „Depravare”, pe un text de Bartis Attila. În decembrie, Mihaela Panainte vă invită să priviți perioada comunistă din România prin ochii unui copil de 12 ani, în spectacolul „Regele alb”, după volumul scris de György Dragomán, scriitor emigrat din România în anii ‘80. Anul se încheie cu ultima premieră la Sala Studio și un text foarte des pus în scenă, „Hedda Gabler” de H. Ibsen, regia Tom Dugdale din SUA. În prima jumătate a anului 2019 sunt programate două premiere. Multipremiatul Victor Ioan Frunză revine după o pauză de circa 10 ani de la precedenta colaborare și va regiza „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, programat pentru luna martie, iar în aprilie va avea premiera încă un spectacol regizat de Kokan Mladenovic, din Serbia, bazat pe „Lacul Lebedelor”.

În total, stagiunea de la teatrul maghiar va avea 8 premiere. Pasionații de teatru pot să cumpere, pentru această stagiune, abonamente Kult Card, pentru a beneficia de reduceri și premii „Cool & Kult”. Un abonament Kult Card va costa 160 de lei pentru toată stagiunea (110 lei cu reducere pentru elevi, studenţi, pensionari) şi include o invitaţie la fiecare premieră, 50% reducere la biletele pentru Festivalul Euroregional Timişoara TESZT, 50% reducere la toate spectacolele din stagiune, 50% reducere la spectacolele invitate, dreptul de a vota cei mai buni actori ai stagiunii şi participarea la petrecerea de închidere a stagiunii. Abonamentele Kult Card sunt nominale și pot fi cumpărate de la casa de bilete a teatrului, de luni până vineri, între orele 16 și 19. Fondul rezultat din vânzarea acestor abonamente se va constitui, la sfârșitul stagiunii, în premii pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță. În perioada următoare Teatrul Maghiar își va invita spectatorii la Noaptea Teatrului Deschis și la o repetiție cu public. Toate spectacolele sunt traduse în limba română, iar din toamna aceasta, toate spectacolele supratitrate vor fi traduse în română și engleză.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

12 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

19 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago