Sentințele în procesele pierdute de Primăria Timișoara în fața lui Lucian Vărșăndan pot fi consultate în detaliu chiar pe site-ul instituției. Puteți afla astfel cât de pricepuți sunt specialiștii în Resurse Umane ai PMT, în frunte cu șefa lor, Rodica Aurelian. Ei sunt cei care au decis că Vărșăndan nu poate fi director la Teatrul German. Două instanțe au spus taman pe dos.
Primăria Timișoara a publicat, în sfârșit, pe propriul site, atât sentința Tribunalului Timiș, cât și decizia Curții de Apel în procesele pierdute de municipalitate contra lui Lucian Vărșăndan. PMT nu-i permisese acestuia să-și prezinte proiectul de management pentru un nou mandat de director al Teatrului German de Stat, deși Vărșăndan obținuse la evaluare nota 9,88.
S-a întâmplat în toamna lui 2017, când Primăria Timişoara a decis să nu încheie cu Lucian Vărşăndan un contract de management pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara. Brusc, specialiștii de la Serviciul de Resurse Umane al PMT, condus de Rodica Aurelian, au ajuns atunci la concluzia că Vărșăndan nu are studiile necesare pentru a putea fi director al TGST.
Ministerul Culturii a spus însă de la bun început că „procedura de analiză a noului proiect de management nu cuprinde etape referitoare la verificarea dosarelor ori a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească managerul care, în urma evaluării finale, a obținut rezultate mai mare sau egale cu nota 9 (…) în situația prezentată, managerul respectiv are dreptul de a prezenta un nou proiect de management”. Cei din PMT au considerat însă că știu mai bine.
S-a ajuns în instanță, unde Vărșăndan a avut câștig de cauză peste tot. Pe 24 aprilie, judecătorii de la Tribunalul Timiș au decis în favoarea fostului director. „Obligă pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar să continue procedura administrativă de analiză a noului proiect de management depus de reclamant, inclusiv la comunicarea către reclamant a calendarului analizei noului proiect de management”, spuneau magistrații.
Primăria a făcut recurs și, în septembrie 2018, a pierdut procesul și la Curtea de Apel. În sentința menținută și de instanța superioară este prevăzut și următorul lucru: „Obligă pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar, la repararea prejudiciului moral cauzat reclamantului, prin publicarea prezentei hotărâri, la rămânerea definitivă a acesteia, într-un ziar de largă circulaţie, precum şi, timp de 15 zile, pe pagina principală a site-ului autorităţii pârâte, pe cheltuiala acesteia”.
Pe site-ul PMT au apărut acum sentințele detaliate date de judecători în procesele câștigate de Lucian Vărșăndan.
„Instanța de fond și-a justificat soluția adoptată reținând din înscrisurile aflate la dosarul cauzei că reclamantul este titularul unei diplome de excelență, acordată în 2010 de către Direcția de Cultură și Patrimoniul Național al județului Timiș, a unei diplome acordate de CJ Timiș «drept certificare a activității desfășurate și merite deosebite în promovarea culturii și artei timișene», a unei diplome de senator de onoare al UVT și al mai multor diplome obținute de teatrul pe care l-a condus, în România, Germania și Austria (…)
Curtea observă că instanța de fond a avut în vedere și ecoul produs de acest incident în mediul în care activează reclamantul, relevante fiind sub acest aspect atât poziția adoptată de angajații teatrului (…) cât și mesajele de susținere a reclamantului, exprimate de personalități ale teatrului național ș internațional (…)”, scrie negru pe alb în acest document.
Lucian Vărşăndan, licenţiat în Litere şi Drept al Universităţii de Vest din Timişoara, lucrează la TGST în 1999. În 2007, la 31 de ani, a devenit directorul teatrului.
Chiar și după ce PMT a pierdut definitiv procesul, Nicolae Robu a susținut că în instituția pe care o conduce legea a fost interpretată corect. „Nimeni nu a avut nimic cu acest domn. M-a dezamăgit total prin încăpățânarea pe care a dovedit-o (…) I-am spus din start, după părerea juriștilor noștri și după părerea mea, cu textele de lege în față, că mi le-au citit, nu e în regulă. Și trebuia organizat concurs! (…) Dar suntem liniștiți să nu dăm noi socoteală, în speță Serviciul de Resurse Umane. Eu îi înțeleg și pe funcționarii publici care au răspundere (…) El trebuia să se adreseze imediat instanței, fără atâtea încercări de lobby, că noi nu suntem subordonați nici Ambasadei Germaniei, nici președintelui, nici ministrului Culturii sau mai știu eu cui”, declara edilul.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…