Îndepărtarea lui Lucian Vărșăndan de la șefia Teatrului German de Stat Timişoara nu are bază legală! O spune cât se poate de clar Ministerul Culturii, care explică și de ce studiile de Litere și Drept ale lui Vărșăndan nu au nicio relevanță în acest caz. Și, dacă tot s-a clamat atât de mult, dinspre Primăria Timișoara, respectarea legii, rămâne de văzut cine va răspunde pentru această situație penibilă.
Primăria Timişoara nu a încheiat, în toamna trecută, cu Lucian Vărşăndan un contract de management pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara (TGST). În aprilie 2017, CL Timișoara aprobase rezultatul evaluării managementului, Vărșăndan fiind notat cu 9,88, fiind de acord, așa cum prevede legea, și ca el să depună un nou proiect de management, pentru un mandat de cinci ani. Lucian Vărșăndan a depus acest proiect în 2017, dar Primăria Timişoara nu a organizat etapa următoare prevăzută de lege, și anume analiza, de către o comisie de specialitate, a noului proiect. Explicația a venit de la primarul Timișoarei. „Rodica Aurelian (șefa Serviciului Resurse Umane al PMT – n.r.) scoate din lege cerința ca directorul unei astfel de instituții să aibă studii de licență în domeniile 1, 2, 3. Dânsul nu le are (…) Cine își poate permite să nu respecte legea? Eu nu-mi permit așa ceva, pentru nimeni și nimic în lume, am spus de 1.000 de ori (…) Eu cred că suntem oameni cu capul pe umeri și mintea acasă, încât să înțelegem că legea este mai presus de orice”, declara edilul. Legea la care făcea acesta referire este OUG 189/2008, care spune, la articolul 3, că „managementul instituțiilor publice de cultură poate fi incredintat unei persoane fizice care îndeplineste cumulativ următoarele condiții (…) întrunește condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției”.
Pentru că, nu-i așa, Rodica Aurelian cunoaște extrem de bine legile, municipalitatea nu a cerut un alt punct de vedere de la, de exemplu, Ministerul Culturii. Am făcut-o noi și… surpriză! Cazurile precum cel al lui Lucian Vărșăndan au fost prevăzute de legiuitor și tocmai pentru a nu se ajunge în situații de acest gen au fost făcute precizări speciale. „În conformitate cu prevederile art. 43 ale OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură, în situația în care, în urma evaluării finale, managerul a obținut un rezultat mai mare sau egal cu nota 9, acesta are dreptul de a prezenta un nou proiect de management, în conformitate cu cerințele caietului de obiective întocmit de către autoritate. Analizarea noului proiect de management se va realiza în conformitate cu prevederile Capitolului VI – Analizarea noului proiect de management al managerului care a obținut, în urma evaluării finale, rezultate mai mare sau egale cu nota 9, din anexa nr. 2 la Ordinul Ministrului Culturii nr. 2799/2015”, a explicat, pentru deBanat.ro, Cristian Pelivan, șeful Biroului Comunicare al Ministerului Culturii.
Până aici, e clar: Vărșăndan a luat 9,88 la evaluare, deci avea dreptul să prezinte noul proiect de management. Însă… ce să vezi? Evaluarea acestuia nu are nicio legătură cu studiile pe care le are! „Procedura de analiză a noului proiect de management nu cuprinde etape referitoare la verificarea dosarelor ori a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească managerul care, în urma evaluării finale, a obținut rezultate mai mare sau egale cu nota 9, aceasta având în vedere strict verificarea conformității noului proiect de management cu cerintele caietului de obiective, procedura în cauză reprezentând o situație de excepție față de procedura prevăzută de OUG 189/2008 pentru organizarea unui concurs de proiecte de management”, mai spune oficialul MC. Concluzie cât se poate de clară: „Ținând seama de cele mai de sus, considerăm că, în situația prezentată, managerul respectiv are dreptul de a prezenta un nou proiect de management în condițiile art. 43 din OUG 189/2008”.
Între timp, consilierii locali au votat, în ianuarie, regulamentul de organizare a concursului pentru postul de director al Teatrului German de Stat Timișoara. Pe final revenim la o declarație a edilului, referitoare la respectarea legii: „Rodica Aurelian mi-a sesizat cu întârziere. Are și ea o vină că, pe de o parte, a sesizat cu întârziere, pe de altă parte are încă o vină, că nu a făcut o comunicare scrisă înspre Lucian Vărșăndan(…) Mie îmi place să văd la oameni și caracter. S-a stopat procedura. Cine vrea să facă ilegalități să facă. Vrei să treci pe roșu? Mai poți, dar dai socoteală. Eu nu trec pe roșu, să fie limpede. Nu mă interesează niciun Vărșăndan și nimeni, pentru mine legea este sfântă”. Lucian Vărşăndan, licenţiat în Litere şi Drept al Universităţii de Vest din Timişoara, s-a angajat la TGST în 1999. În 2007, la 31 de ani, a devenit directorul teatrului.
Comentarii prin facebook