Greu cu legile la Primăria Timișoara. Deși oficialii PMT au anunțat, după scandalul Vest Fest, că festivalurile din spații private nu vor mai fi avizate, pentru că nu e nevoie, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Spun asta nu mai puțin de două hotărâri de consiliu local, una dintre ele emisă chiar acum un an.
La finele săptămânii trecute, unii dintre timișorenii care locuiesc în cartierele Calea Șagului, Steaua, Dâmbovița sau Freidorf au avut concerte aproape în sufragerie, chiar fără să-și dorească asta. S-a întâmplat din cauza Vest Fest, un festival care s-a desfășurat într-un cort din parcarea mallului din Șagului. Acesta a primit, de la primărie, autorizație până la ora 6 a fiecarei dimineți. Administratorul public Robert Kristof, cel care a semnat avizul, s-a ales cu plângere penală pentru abuz în serviciu, făcută de activistul civic Cristi Brâncovan.
Ulterior, primarul Nicolae Robu a declarat că astfel de evenimente desfășurate în spații private nu vor mai primi autorizații de la municipalitate, pentru că acest lucru nu este necesar. „N-o să mai dăm avize pentru evenimente pe proprietate privată, dacă nu suntem și noi implicați ca organizatori. Trecând peste asta, și pe proprietăți private trebuie să se respecte legea. Nu e în regulă ca în mijlocul unor cartiere, unde trăiește foarte multă lume, să se organizeze evenimente care produc gălăgie, nu spun zgomot, până dimineața”, afirma edilul.
Și totuși…. Astfel de evenimente cam trebuie avizate de Primăria Timișoara. Este în vigoare HCL 22/2008, privind aprobarea locaţiilor în care se poate autoriza desfăşurarea de spectacole şi manifestări cultural-artistice şi sportiv. „Conform acestei HCL, «solicitările şi aprobările pentru organizarea acestor spectacole se obţin de la Primăria Municipiului Timişoara, Comisia de Ordine Publică, în condiţiile obţinerii avizelor prevăzute de legislaţia în vigoare». Lipsa unei astfel de aprobări este contravenție și se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 2.500 lei”, spune consilierul local independent Adrian Orza, care, în 2008, era viceprimar al Timișoarei.
Anexa HCL-ului din 2008 menționează ca posibilă locație „platou mall – orice gen de spectacole (fără circ şi parcuri de distracţie), cu acordul administratorului parcării”. Este la fel de adevărat că, în 2008, centrul comercial din Calea Șagului nu exista. În octombrie 2017 însă, vechea HCL a fost completată. În Anexa 1 a HCL 379/2017 este specificat acum exact „platou Iulius Mall”, iar la punctul 21 apare, negru pe alb, „platou Shopping City – orice gen de spectacole, parcuri de distracţii, cu acordul administratorului parcării”… Restul prevederilor hotărârii din 2008 au rămas neschimbate.
Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…
Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…
ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…
Demagog, populist, oportunist, parvenit, mincinos, lingău etc. Sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai greţos…
Sâmbătă, 30 noiembrie, la Sala de Sport din Jebel, se va desfăşura un Atelier de…
Duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 13.00, localitatea Cerneteaz va fi gazda celei de-a VI-a…