Unde mergem

Lumen. Despre Timișoara sau când oamenii își luminează orașul / FOTO

Suntem lumina orașului. Suntem cei care construim și distrugem ceea ce iubim. Și asta se poate spune în multe feluri. S-a spus vineri și sâmbătă, se va spune și duminică seară, în vechiul port al Timișoarei. E „Lumen”, un spectacol pe care ar trebui să-l vedeți. Fie și doar pentru a-l judeca.

Timișoara nu înseamnă doar centru. Capitala Culturală Europeană 2021 se întinde dinspre Freidorf spre Prințul Turcesc și dinspre Mehala spre Calea Girocului. E vremea să înțelegem că și străzile de la periferie, cele puține, unde timpul pare că s-a oprit în loc, luându-și tribut dintre case și oameni, merită să respire un alt aer. Asta și-a propus „Lumen”, un spectacol neobișnuit pentru orașul de pe Bega, care a trezit la viață bătrânul canal și-a luminat ce-a mai rămas din vechiul combinat Solventul.

„Lumen” spune, în 45 de minute, povestea Timișoarei, care se reinventează, se dezintegrează, se colorează, suferă și, în cele din urmă, renaște. Asta ar trebui să fie dorința oamenilor ei: să meargă mai departe demni și mândri de originile lor. Au muncit, timp de săptămâni bune, voluntari care au vrut să vadă cum e să fii artist. Întreaga poveste a fost gândită în cel mai mic detaliu de britanicul Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motionhouse, a cărui experiență în implicarea comunității locale în proiecte artistice a dat roade. Muzica este scrisă de compozitoarea Sophy Smith și timișoreanul Cari Tibor, iar conținutul grafic pentru videomapări este realizat de Logela Multimedia, o companie bască specializată în astfel de producții.

Se poate să vă placă. Sau nu. E chestie de gust, fiindcă nu poți mulțumi pe toată lumea. Dar, înainte de a judeca și / sau critica, ar trebui să vedeți spectacolul. Se joacă pentru ultima dată duminică, 7 octombrie, tot de la ora 20. Începe la fix, așa că încercați să ajungeți mai devreme, ca să prindeți locuri cât mai bune. Ajungeți acolo, în zona vechiului Solventul, pe jos, cu tramvaiele 1, 2, 7, 8 și 9 sau cu mașina. Dacă alegeți această ultimă variantă, țineți cont că trebuie să găsiți și locuri de parcare, iar la plecare străduțele vor fi pline și va dura ceva până veți reuși să ieșiți la… drumul mare. Programul „Bega!”, din care face parte „Lumen”, este realizat cu sprijinul Primăriei Timișoara și produs de Centrul Cultural Plai și vrea ca, alături de comunitatea creativă locală, să introducă în circuitul cultural al orașului malurile Begăi. El va continua și după 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. „Lumen”, cu bunele și relele sale, a fost primul episod.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

5 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

6 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

6 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

7 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

7 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

10 ore ago