Zâmbete amare

PNL Timiș și perdanta „strategie” a ceaunului

Degeaba au încercat, după referendum, Ludovic Orban la București și Nicolae Robu la Timișoara să convingă lumea că negrul nu-i chiar așa negru, ba poate e aproape alb, un lucru e cert: alături de PSD, PNL e marele perdant al plebiscitului. Spre deosebire de USR și Mișcarea România Împreună, PNL a ales calea lejeră a populismului, adresându-se aceluiași electorat ca PSD și a pierdut. Un lucru pe care l-au sesizat de altfel unii lideri ai partidului, printre care și senatoarea de Timiș Alina Gorghiu.

Dar despre PNL la general s-a scris mult în aceste zile, astfel că, în rândurile următoare mă voi opri la filiala condusă de Nicolae Robu. Care, apropo de referendum, încă din urmă cu aproape o lună a ținut neapărat să spună public că va merge la vot să pună ștampila pe DA. Zilele trecute, deBanat a prezentat în mai multe episoade un document intern al organizației, denumit pompos Strategia PNL Timiș. Un document scris de secretarul general Alin Popoviciu și acceptat de președintele Nicolae Robu cu multe elogii. Ca o mică paranteză, în PNL Timiș a ajuns să facă strategii cel care, în perioada PDL Timiș, era cărător de geantă (la propriu) al președintelui Constantin Ostaficiuc. Asta, apropo de meritocrație.

Întins pe multe pagini, documentul pe care autorul l-a numit cu modestie „Biblia PNL Timiș” nu conține niciun rând, nici cel mai mic mesaj pentru segmentul educat și activ al electoratului, acel electorat care tradițional are valențe liberale. Să fi abandonat deja PNL acest electorat în favoarea USR și a partidului lui Dacian Cioloș? Strategia nu are niciun proiect vizând apropierea de acea parte a societății civile liberale și pro-europene. Niciun mesaj pentru antreprenorii mici și mijlocii. Nimic pentru intelectuali, mediul universitar sau cei cu meserii liberale. Toate acestea demonstrează că distanța dintre liberalism și PNL-ism este tot mai mare. De fapt, e o ditamai prăpastie, liberalismul fiind preluat de USR și Mișcarea România Împreună.

În schimb, această „Biblie” e plină de „PSD-isme”. Principalele propuneri vizează chermeze cu mici și bere, concursuri de ceaune și alte șușanele. De asemenea, se vorbește de racolări ale unor aleși din alte partide, dând astfel gir vagabondajului politic. Evident, nu contează din ce partide și nici ce fel de oameni sunt vizați. Un alt capitol important se referă la împărțirea sinecurilor bugetare pe baza muncii depuse în partid. Nicio vorbă de competențe, meritocrație și chestiuni de acest gen. Care este diferența atunci față de PSD? Schimbarea unui Andrușcă PSD-ist cu un Andrușcă PNL-ist? Nu în ultimul rând, așa-zisa strategie mai prevede o șmecherie de doi bani, și mă refer aici la încercarea de-a trage pe sfoară USR și MRÎ, partide cărora li se va propune un parteneriat de ochii lumii, din care PNL să culeagă roadele.

Una peste alta, maculatura creată de Popoviciu și aplaudată de Robu se adresează în special electoratului PSD și nimic mai mult. La urma urmei, nici nu e de mirare, în conducerea PNL Timiș trebuie să cauți cu lumânarea ca să găsești unul sau doi liberali. Există în schimb, din plin, oportuniști, PRM-iști, liber-schimbiști. Inclusiv președintele Nicolae Robu are legătură cu liberalismul cât au Vasilica Dăncilă și Maria Grapini cu gramatica limbii române. Dacă ar fi să-i lipim lui Robu o doctrină pe frunte, ar fi un fel de socialism-pășunist cu valențe burlești. Un fel de Petre Daea de Timișoara!

Tocmai de aceea, încă de pe acum, PNL Timiș poate să-și treacă în cont încă o imensă înfrângere și la viitoarele alegeri europarlamentare. Chit că are 36 de primari în județ. E drept, vreo 20 i-au dat cu pas lui Robu. Nu mai discut de Timișoara, unde foarte probabila alianță USR-MRÎ va umili PNL la scor.

Vor spune unii că, totuși, Robu a câștigat deja lejer două mandate. Primul l-a câștigat pe valul USL, iar al doilea, fiindcă nu a avut contracandidat, obținând doar vreo 15% din voturile electoratului timișorean. Acel electorat conservator care l-a ținut și pe Gheorghe Ciuhandu primar timp de patru mandate. Dacă s-ar face o analiză a votanților lui Robu, se va vedea că nu diferă cu mai nimic de cei ai PSD. Sunt oameni cu spaime de ceva nou și mânați de vechea vorbă a românilor „mai rău numai să nu ne fie”. Dacă noile partide, și mă refer în special al USR și MRÎ, vor găsi un candidat potrivit care să atragă la vot electoratul tânăr, activ, pro-european, Robu va intra în istoria recentă a Timișoarei. Cu bunele și relele sale.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Municipalitatea merge înainte cu cumpărarea clădirii de două milioane de euro de pe Zugrav Nedelcu

Primăria Timișoara a primit susținerea consilierilor locali pentru susținerea propunerii de achiziționare a clădirii de…

3 ore ago

Miting pro-Europa și împotriva mesajelor antieuropene și extremiste, la Timișoara

Câteva sute de persoane, majoritatea tineri, s-au mobilizat, marți seara, în zona zero a Timișoarei,…

3 ore ago

Facilitățile fiscale oferite datornicilor la bugetul local timișorean, prelungite până pe 19 decembrie

Consilierii locali timișoreni au aprobat, marți, propunerea lansată de Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara (DFMT),…

3 ore ago

Alfred Simonis, prima reacţie după eşecul răsunător de duminică: “Am primit o lecție dură, dar, totodată, una valoroasă”

Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a simţit eşecul de la alegerile de duminică ca pe…

5 ore ago

Apele Române au refăcut digurile de pe Bega, din zona Balinț- Mănăștiur – Răchita – Curtea

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a reușit realizarea a 75% din lucrările de…

7 ore ago

Campania de colectare DEEE “Reciclează şi câştigă” se apropie de final

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADID) Timiş reaminteşte că ne aflăm în ultima etapă a…

7 ore ago