Zâmbete amare

PNL Timiș și perdanta „strategie” a ceaunului

Degeaba au încercat, după referendum, Ludovic Orban la București și Nicolae Robu la Timișoara să convingă lumea că negrul nu-i chiar așa negru, ba poate e aproape alb, un lucru e cert: alături de PSD, PNL e marele perdant al plebiscitului. Spre deosebire de USR și Mișcarea România Împreună, PNL a ales calea lejeră a populismului, adresându-se aceluiași electorat ca PSD și a pierdut. Un lucru pe care l-au sesizat de altfel unii lideri ai partidului, printre care și senatoarea de Timiș Alina Gorghiu.

Dar despre PNL la general s-a scris mult în aceste zile, astfel că, în rândurile următoare mă voi opri la filiala condusă de Nicolae Robu. Care, apropo de referendum, încă din urmă cu aproape o lună a ținut neapărat să spună public că va merge la vot să pună ștampila pe DA. Zilele trecute, deBanat a prezentat în mai multe episoade un document intern al organizației, denumit pompos Strategia PNL Timiș. Un document scris de secretarul general Alin Popoviciu și acceptat de președintele Nicolae Robu cu multe elogii. Ca o mică paranteză, în PNL Timiș a ajuns să facă strategii cel care, în perioada PDL Timiș, era cărător de geantă (la propriu) al președintelui Constantin Ostaficiuc. Asta, apropo de meritocrație.

Întins pe multe pagini, documentul pe care autorul l-a numit cu modestie „Biblia PNL Timiș” nu conține niciun rând, nici cel mai mic mesaj pentru segmentul educat și activ al electoratului, acel electorat care tradițional are valențe liberale. Să fi abandonat deja PNL acest electorat în favoarea USR și a partidului lui Dacian Cioloș? Strategia nu are niciun proiect vizând apropierea de acea parte a societății civile liberale și pro-europene. Niciun mesaj pentru antreprenorii mici și mijlocii. Nimic pentru intelectuali, mediul universitar sau cei cu meserii liberale. Toate acestea demonstrează că distanța dintre liberalism și PNL-ism este tot mai mare. De fapt, e o ditamai prăpastie, liberalismul fiind preluat de USR și Mișcarea România Împreună.

În schimb, această „Biblie” e plină de „PSD-isme”. Principalele propuneri vizează chermeze cu mici și bere, concursuri de ceaune și alte șușanele. De asemenea, se vorbește de racolări ale unor aleși din alte partide, dând astfel gir vagabondajului politic. Evident, nu contează din ce partide și nici ce fel de oameni sunt vizați. Un alt capitol important se referă la împărțirea sinecurilor bugetare pe baza muncii depuse în partid. Nicio vorbă de competențe, meritocrație și chestiuni de acest gen. Care este diferența atunci față de PSD? Schimbarea unui Andrușcă PSD-ist cu un Andrușcă PNL-ist? Nu în ultimul rând, așa-zisa strategie mai prevede o șmecherie de doi bani, și mă refer aici la încercarea de-a trage pe sfoară USR și MRÎ, partide cărora li se va propune un parteneriat de ochii lumii, din care PNL să culeagă roadele.

Una peste alta, maculatura creată de Popoviciu și aplaudată de Robu se adresează în special electoratului PSD și nimic mai mult. La urma urmei, nici nu e de mirare, în conducerea PNL Timiș trebuie să cauți cu lumânarea ca să găsești unul sau doi liberali. Există în schimb, din plin, oportuniști, PRM-iști, liber-schimbiști. Inclusiv președintele Nicolae Robu are legătură cu liberalismul cât au Vasilica Dăncilă și Maria Grapini cu gramatica limbii române. Dacă ar fi să-i lipim lui Robu o doctrină pe frunte, ar fi un fel de socialism-pășunist cu valențe burlești. Un fel de Petre Daea de Timișoara!

Tocmai de aceea, încă de pe acum, PNL Timiș poate să-și treacă în cont încă o imensă înfrângere și la viitoarele alegeri europarlamentare. Chit că are 36 de primari în județ. E drept, vreo 20 i-au dat cu pas lui Robu. Nu mai discut de Timișoara, unde foarte probabila alianță USR-MRÎ va umili PNL la scor.

Vor spune unii că, totuși, Robu a câștigat deja lejer două mandate. Primul l-a câștigat pe valul USL, iar al doilea, fiindcă nu a avut contracandidat, obținând doar vreo 15% din voturile electoratului timișorean. Acel electorat conservator care l-a ținut și pe Gheorghe Ciuhandu primar timp de patru mandate. Dacă s-ar face o analiză a votanților lui Robu, se va vedea că nu diferă cu mai nimic de cei ai PSD. Sunt oameni cu spaime de ceva nou și mânați de vechea vorbă a românilor „mai rău numai să nu ne fie”. Dacă noile partide, și mă refer în special al USR și MRÎ, vor găsi un candidat potrivit care să atragă la vot electoratul tânăr, activ, pro-european, Robu va intra în istoria recentă a Timișoarei. Cu bunele și relele sale.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

59 de minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

2 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

4 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago