Primăria Timişoara

Prețul gigacaloriei va exploda în 2021 la Timișoara. E condiție, dacă vrea Colterm 28 de milioane de euro de la UE

Are pierderi de aproape 30% în acest moment și vrea să reabiliteze 30 de kilometri de rețele de transport și distribuție. Colterm vrea o finanțare europeană de circa 28 de milioane de euro. Ea presupune însă și creșterea prețului la gigacalorie, care va arde la buzunare în 2021. Propunerea a trecut de plen, dar mai e un hop.

Pe ordinea de zi a plenului extraordinar de vineri, 19 octombrie, au fost nu mai puțin de patru proiecte referitoare la Colterm. Ele vizau „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timișoara, în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană – Etapa II”. Era vorba despre aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici, aprobarea propriu-zisă a proiectului, aprobarea planului anual de evoluție a tarifelor pentru energie termică și disponibilitatea unor terenuri.

Au trecut trei dintre aceste proiecte, iar al patrulea, fără de care celelalte trei nu au sens, va reapărea pe ordinea de zi a planului de miercuri, 24 octombrie. Practic, proiectul principal vizează finanțarea prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa prioritară 7, și „va dezvolta reabilitarea unor tronsoane din rețele termice primare și secundare, în scopul creșterii eficienței energetice a sistemului centralizat de alimentare cu căldură”.

Obiectivul specific al proiectului constă în reabilitarea unor tronsoane de rețea primară și parțial a rețelelor secundare de distribuție a energiei termice pentru încălzire, apă caldă de consum și recirculația acesteia, aferente a 25 puncte termice (…) în vederea creșterii eficienței energetice a sistemului, reducerii emisiilor de poluanți și îmbunătățirii sănătății populației.
Referat proiect european pentru Colterm

Proiectul are o valoare de 148,118 milioane de lei, inclusiv TVA, din care finanțarea nerambursabilă este aproximativ 123 milioane de lei. „Necesitatea reabilitării rețelelor termice primare și secundare rezultă în principal din următoarele considerente:

  • pierderi mari de căldură, care, în ultimii trei ani, au crescut de la 19,33% la 29,8% din cantitatea de căldură produsă în sursă, tendința fiind una crescătoare
  • număr mare de avarii care au afectat calitatea serviciului de utilitate publică
  • lipsa sistemului de detectare și monitorizare a avariilor
  • pe conductele de branșament ale instalațiilor interioare din blocuri nu sunt montate regulatoare de presiune diferențială și nici robinete de echilibrare”, scrie în referatul proiectului.

În urma acestei investiții urmează a fi reabilitați 9,067 kilometri de rețele termice de transport și 20,095 km rețelele termice de distribuție. Vestea mai puțin bună pentru abonații Colterm este că această cerere de finanțare va aduce scumpirea tarifelor. Este ceea ce prevede Ghidul solicitantului, conform căruia este nevoie de un „plan anual de evoluție a tarifelor (conform rezultatelor analizei cost – beneficiu), aprobat prin hotărârea CL”.

„Stabilirea planului anual de evoluție a tarifelor s-a făcut în baza analizei de suportabilitate, al cărui scop îl reprezintă stabilirea tarifului maxim ce poate fi suportat de populația beneficiară a serviciului de termoficare, tarif care să acopere atât costul de producere, cât și valoarea investițiilor. Pe baza studiilor relevante din domeniu, raportul mediu de suportabilitate pentru stabilirea tarifelor este de 8,5% pentru gospodăriile cu venituri medii”, scrie în anexa proiectului care a fost votat de consilierii locali. Aceștia au fost de acord cu proiectul în sine, cu toți indicatorii săi, și cu mărirea de preț. Proiectul referitor la terenurile pe care sunt situate rețelele nu a trecut pentru că în sală nu mai erau 18 consilieri, minimul necesar.

Planul tarifar se întinde din 2018 până în 2040. Potrivit acestuia, prețul gigacaloriei facturate populației rămâne 68,38 euro / 318 lei, până în anul 2020. În 2021 este prevăzută o creștere cu 20,7%, până la 82,54 euro / 383,8 lei. În 2023 ar urma o majorare de încă 3,4 procente, până la 85,7e euro, în 2024 s-ar adăuga încă 3%, în 2026 încă 3,1%, iar în 2027 majorarea ar fi de 3,6% ș-ar ajunge la un preț de 94,47 euro. Tarifele vor crește cu 0,1% până în 2034, după care vor scădea cu procente cuprinse între 0,1 și 0,3%. S-ar ajunge astfel, în 2040, la un preț al gigacaloriei de 96,15 euro, adică 447,1 lei.

Colterm este una dintre marile „găuri negre” ale administrației locale. Societatea de termoficare trage după ea datorii istorice, care, periodic, dau fiori celor aproximativ 60.000 de abonați, majoritatea buni platnici. În acest an, Timișoara a rămas o dată fără apă caldă și a trecut încă o dată, la mustață, pe lângă o situația similară, din cauza neplății facturilor la gaz.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

59 de minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

8 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago