Sănătate

România, 3 ani de la Colectiv. Pavel Popescu: Din incompetență și prostie, marii arși nu au nicio șansă

La trei ani de la dezastrul de la Colectiv, România nu poate trata nici măcar un mare ars. Avertismentul vine din partea deputatului PNL Pavel Popescu, unul dintre cei care, în 2015, s-a implicat în transportul răniţilor de la Colectiv în străinătate. Ministerul Sănătăţii a început lucrările la trei secţii, dar niciuna nu este funcțională.

30 octombrie 2015. Una dintre cele mai negre date din istoria modernă a României. Un concert susţinut în clubul Colectiv din București de trupa rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”, s-a terminat tragic. În ceva mai mult de două minute, un incendiu devastator a schimbat pentru totdeauna destinele câtorva sute de oameni. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit acelei nopți cumplite. 27 de tineri au murit chiar în acea noapte, iar 37 au sfârșit ulterior în spitale din București și din străinătate. Ultima victimă a fost un tânăr de 35 de ani care și-a pus capăt zilelor în vara lui 2017, nereușind să-și revină după moartea prietenei sale, care s-a stins sufocată de fumul inhalat.

Au murit 65 de oameni și acum, după trei ani de la dezastru, România încă nu are o clinică pentru marii arși, deși a construit trei secții pentru acești pacienți. „Cu tristețe spun că la trei ani după acest accident, în România, oamenii care au ghinionul de a da de un accident în care devin mari arși mor. Este singurul deznodământ pe care un mare ars îl poate avea în România. În România nu există posibilitatea de a trata 30 de mari arși. Eu spun că niciun pacient de mare ars nu poate fi tratat. În România, chiar și de la Colectiv încoace, nu există nici măcar un pat care să trateze un pacient mare ars. Există saloane improvizate, bombe bacteriologice. Tristețea acestui lucru nu se oprește aici”, spune deputatul PNL de Timiș Pavel Popescu.

Popescu, care locuia exclusiv în Norvegia în 2015, a ajutat atunci la transportul în străinătate al unor victime din Colectiv. S-a implicat din postura de simplu cetățean și spune că acum lucrurile nu sunt cu nimic diferite, în ciuda declarațiilor oficialilor din Sănătate. „Ultima mare tragedie a fost cea a celor doi mineri de la Complexul Energetic Oltenia, pe care m-am implicat să-i transfer. A trebuie să ne implicăm în acest proces. Ieri (n.r. joi) am fost contactat de familia unei fetițe care a murit arsă de vie și al cărui tată a sărit în flăcări după ea și care este acum mare ars. Acest om așteaptă și el ajutorul nostru. În România au fost construite trei secții fizic, dar nu au fost dotate”, afirmă el.

Cele trei secții sunt la Timișoara, Iași și Târgu Mureș. Potrivit lui Pavel Popescu, în acest moment, una are cabluri, alta are monitoare, iar alta are paturi. „Sunt trei secții goale cu aparatură împărțită în mod stupid. Este incredibil. Și oamenii mor”, mai spune deputatul.

Licitațiile care s-au făcut pentru cele trei secții construite la Iași, Târgu Mureș și Timișoara s-au făcut într-un mod incredibil. Ești în situația în care ai trei secții de arși degeaba. Nu știu de ce un ministru al Sănătății a luat decizia ca după Colectiv să se facă trei secții de arși. De ce România ar avea nevoie de atâtea, când ar avea nevoie de una funcțională?
Pavel Popescu, deputat PNL de Timiș

La Casa Austria, Centrul de Mari Arși, cu trei saloane și o sală de operație, este finalizat din 2016. CJ Timiș a lansat o licitație și pentru realizarea altor două saloane. Aparatura vine, în ritm de melc, de la Ministerul Sănătății. „Licitația este a Ministerului Sănătății, știm că ea este în curs de desfășurare, cu bani de la Banca Mondială. Când va fi livrată ultima componentă a aparaturii centrul va deveni funcțional. Proiectul centrului de mari arși este din 2009/2010. În 2011 a fost sistat datorită necesității consolidării Casei Austria, după care în 2014/2015 s-a reluat procedura, iar din 2016 efectiv se lucrează la compartimentul de mari arși. Acum, marii arși sunt tratați la Casa Austria. Pentru fiecare pacient cu arsuri grave trebuie să improvizăm. Dintr-un salon de 3-4 paturi trebuie să facem un salon cu un pat”, spune dr. Marius Craina, managerul SCJUT.

„Ministrul Sănătății trebuie să plece. Repet, sunt trei secții goale cu aparatură împărțită în mod stupid. E incredibil și oamenii mor. La Timișoara nu e vorba de culoare politică. Asta e o discuție despre incompetență și prostie, pentru că nimănui nu-i pasă și nu i-a păsat până când copilul sau familia lui a fost într-o astfel de situație”, a conchis Pavel Popescu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Românii îşi aleg astăzi preşedintele. În Timiş peste 600 de mii de persoane sunt aşteptate la urne

La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…

59 de minute ago

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

15 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

18 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

19 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

20 de ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

21 de ore ago