Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), prin direcțiile sale regionale din Bucuresti, Cluj, Iași și Timiș, organizează, în luna octombrie, sesiuni de examinare pentru obținerea certificatelor de radioamator și a celor de operator radio în serviciul mobil terestru.
Cei care operează stații de radiocomunicații din cadrul companiilor care dețin sau exploatează rețele de radiocomunicații mobile terestre trebuie să dețină un certificat de operator radio. Sesiunile de examinare pentru obținerea acestor certificate vor avea loc, la Timișoara, în 16 octombrie. Mai multe detalii sunt disponibile aici. În România sunt valabile in prezent 7.659 certificate de operator pentru stațiile de radiocomunicații din serviciul mobil terestru.
Documente necesare
Cei interesati trebuie să depuna o cerere de înscriere, copie după actul de identitate și o fotografie color recentă, tip pașaport 3×4 cm, sau fotografie color transmisă în format electronic cu o rezoluție de minimum 300 dpi și raport 9:7. În cazul celor care dau examen pentru certificatul de radioamator, fotografia poate fi transmisă și după aflarea rezultatului examinarii. Suplimentar, pentru obținerea certificatului de operator radio în serviciul mobil terestru este necesară dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).
Radioamatorismul este practicat în principal ca activitate de agrement, dar există și competiții organizate la nivel local și internațional. In plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a stațiilor de radiocomunicații și cunoașterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvențe. Radioamatorii pot contribui uneori, alături de instituțiile publice, la asigurarea comunicațiilor în situații de urgență. La Timișoara, examenul pentru obținerea certificatelor de radioamator va avea loc în 23 octombrie. Mai multe detalii sunt disponibile aici. În România sunt 3.579 radioamatori autorizați de ANCOM.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…