Primăria Timişoara

Cinema Studio devine cinematograf de artă. Sanda Greblă, șefă peste proiectele de capitală culturală, explică de ce

Primăria Timișoara se ține de promisiune: va transforma Cinema Studio în cinematograf independent și de artă. Consilierii locali trebuie să aprobe propunerea, care le este explicată de nimeni alta decât Sanda Greblă. Acesta este șefa structurii din PMT care se ocupă de proiectul Capitală Europeană a Culturii.

Cinematograful Studio va deveni „cinematograf dedicat filmului european, românesc și filmului de artă şi independent”. Trebuie să fie de acord cu asta și consilierii locali, cel mai probabil în viitorul plen programat joi, 29 noiembrie. El va fi administrat de o structură subordonată Consiliului Local Timișoara, iar de partea de management se va ocupa a structură consultativă formată din Institutul Francez, Asociaţia Marele Ecran, Asociaţia Documentor şi Asociaţia Pelicula Culturală, „cu posibilitatea de a adauga alte organizații sau instituții interesate”.

De punerea în aplicare a acestei hotărâri se va ocupa Unitatea de implementare proiecte angajate ca şi capitală europeană a culturii (UIPACEC). Șefa acesteia, Sanda Greblă, este cea care semnează raportul de specialitate al proiectului. „Proiectul de candidatură pentru Titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 (…) prevede la capitolul 4.2.4 – Capacitatea de implementare – Intervenţii în infrastructură – Conversia fostelor săli de cinematografe. Desemenea în cadrul proiectului se menţionează fostele săli de cinematograf, ca spaţii neutilizate, a căror reabilitare şi punere în funcţiune se consideră a fi o urgenţă (…) În acest context, implicare sectorului neguvernamental, cu rol consultativ, în managementul artistic şi cultural al noii structuri a cinematografului este în concordanţă cu practicile şi politicile culturale europene”, scrie Greblă în acest document.

Proiectul de hotărâre urmează unei declaraţii de colaborare cu Institutul Francez, compania Groupama şi Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Asociaţia Română a Filmului Independent (Timishort), semnată, în luna mai, la Timișoara, în vederea creării unui cinema de artă, la Studio. Compania de asigurări urma să pună la dispoziție o sumă de cel puțin 100.000 de euro, pentru începerea lucrărilor de reamenjare de la Studio.

RADEF și Primăria Timișoara au semnat, în decembrie 2017, protocolul de predare-primire pentru șapte cinematografe: Arta, Dacia, Fratelia Freidorf, Unirea, Timiș și Victoria. Ulterior, PMT l-a preluat și pe cel de-al optulea, Studio. În aprilie 2018, municipalitatea a reușit să le treacă pe toate în Cartea Funciară. PMT are în derulare, în această perioadă, „servicii de proiectare și asistență tehnică pentru fostele cinematografe Victoria, din zona Bălcescu, și Dacia”, pentru care pune la bătaie, în total, peste 261.000 de lei. În iulie, municipalitatea a dat Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” fostul cinematograf și grădina de vară de la Arta, care urmează să fie transformate în centru cultural. Tot în această perioadă au fost scoase, așadar, la licitație „servicii de curățenie și igienizare a imobilelor cu destinația de săli și grădini de spectacol cinematografic din Timișoara”. Suma pentru un contract calculat la o durată de patru luni este aproape 210.000 lei, cu tot cu TVA.

În această perioadă este în pregătire la PMT și concursul pentru postul de șef al serviciului Unitatea de implementare proiecte angajate ca şi capitală europeană a culturii, pe care Sanda Greblă îl ocupă din postura de interimar. Concursul propriu-zis va avea loc pe 13 decembrie. Candidatul ideal are studii juridice și masterat în administrație publică și o vechime de minimum 5 ani. O să pară curios, dar fosta șefă de cabinet a primarului Nicolae Robu îndeplinește aceste condiții.

Sanda Greblă a ajuns în PMT în septembrie 2012, în postura de șef de cabinet al primarului Nicole Robu. Anterior, ea lucrase la cabinetul de senator al acestuia. De atunci, tânăra a promovat un concurs pentru un post de consilier în Direcția Tehnică, însă a continuat să lucreze la cabinetul primarului. Sanda Greblă a promovat și concursul care îi permite să lucreze la Unitatea de implementare proiecte angajate ca şi capitală europeană a culturii. Asta, după ce, la începutul anului, a făcut parte dintr-o comisie de concurs care evalua candidații pentru posturile care se ocupă de investiții la aceeași UIPACEC.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

49 de minute ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

4 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

4 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

4 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

5 ore ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

5 ore ago