Primăria Timişoara

E oficial: la Timișoara nu mai mătură nimeni pe străzi până la anul. Cei de la Horticultura vor goli doar coșurile de gunoi

Se anunță vremuri grele la Timișoara, cel puțin din punct de vedere al curățeniei. Nu există contract, pentru că primăria n-a reușit să finalizeze licitația, așa că n-o să mai măture nimeni pe străzi, până prin ianuarie. Angajații Horticultura vor goli totuși coșurile de gunoi. În rest… poate ninge!

În aprilie 2018, Primăria Timișoara a demarat prima licitație pentru desemnarea firmei care se va ocupa de curățenia orașului. Valoarea estimată a contractului pe 4 ani era de 117,67 milioane lei, cu TVA. Licitația a eșuat însă, după ce a existat un singur ofertant, cu un preț mai mult decât dublu decât cel maxim estimat de PMT. Vechiul contract ar fi expirat pe 4 august, însă a fost reziliat în ultimul plen din iulie al CL. În aceste condiții, operatorul de salubrizare cu care PMT a avut contract a prestat, în continuare, aceleași servicii, timp de 90 de zile. Noul termen a expirat la 31 octombrie, fără însă ca primăria să fi finalizat o nouă licitație.

Procedura este afișată pe SICAP – SEAP de 2 săptămâni. Activitățile cuprinse în caietul de sarcini sunt mult mai puține decât în cel anterior, de unde și o reducere substanțială a prețului. Au dispărut obligațiile legate de rampele clandestine și transportul de moloz rezultat în urma construcțiilor, care sunt cuprinse în contractul pe care îl are Retim cu ADID. Potrivit noului caiet de sarcini, obiectul delegării gestiunii serviciului este măturatul, spălatul, stropitul și întreținerea căilor publice. Suma pentru care poate fi adjudecat contractul, care va fi tot pe patru ani, este de cel mult 86,6 milioane de lei, cu tot cu TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 noiembrie, ora 15.

Potrivit caietului de sarcini al licitației aflate în desfășurare, firma care va câștiga va interveni pe toate cele 1.227 de străzi ale Timișoarei. Este vorba despre următoarele operațiuni:

  • măturatul străzilor, trotuarelor, aleilor, parcărilor publice, stațiile mijloacelor de transport în comun, pasaje, subpasaje, poduri, pasarele, zone pietonale, piste de biciclete de către personalul angajat al operatorului, prin folosirea de mături de nuiele sau de plastic, perii, aspiratoare stradale purtate etc.
  • precolectarea deșeurilor stradale – hârtii, pungii, cutii, sticle din plastic, obiecte de dimensiuni mici și medii aruncate/abandonate pe stradă/trotuar, resturi vegetale, deșeurile rezultate din măturatul propriu-zis, în saci de plastic sau în europubele, containere
  • golirea coșurilor stradale în saci de plastic sau europubele
  • spălarea, igienizarea coșurilor – recipienților stradali și a eurocontainerelor atunci când este necesar, dar cel puțin o dată pe lună
  • încărcarea deșeurilor stradale în mijloace de transport adecvate eurocontainere și colectarea sacilor în autogunoiere și autocamionete și transportul acestora la stația de sortare deșeuri

Dacă totul merge bine și licitația nu va contestată, probabil că nu vom avea un câștigător mai devreme de finele acestui an. Până atunci, primăria a decis să rezolve problema în… regie proprie. Mai exact, a încheiat un contract pe 80 de zile cu Horticultura SA, societate la care CL este acționar unic. Acesta nu vizeaz însă decât golirea coșurilor de gunoi și măturatul în jurul acestora! „Am început, am organizat echipele pe bulevardele mari și pe străzile adiacente, să fie golite coșurile de gunoi. Zona centrală este cuprinsă în grafic. Se face colectarea și transportul cu două mașini. Avem în jur de 20 de oameni, dacă va fi nevoie vom suplimenta. Avem de golit coșurile, așa este în contractul pe care îl avem. Și de măturat în jurul coșurilor de gunoi care există”, spune Andrei Drăgilă, directorul de la Horticultura. Acesta afirmă că „e plin peste tot”, dar că speră ca situația să fie rezolvată în câteva zile.

Măturatul mecanizat se desfășoară noaptea. Durata sezonului de lucru este de la topirea zăpezii și până la căderea primei ninsori, indiferent de temperatura atmosferică. În cazuri excepționale și la solicitarea scrisă a autorității contractante se va pune la dispoziție un utilaj pentru efectuarea lucrărilor de măturat mecanizat pe timp de zi. Carosabilul va fi stropit ziua, în intervalul 1 aprilie – 1 octombrie, perioadă care poate fi modificată de autoritatea contractantă, în funcție de condițiile meteo.

Între timp, o plimbare prin centrul orașului îi revelează trecătorului un peisaj deloc plăcut. Între rosturile pavajului din zona pietonală e plin de mucuri de țigară, sunt frunze uscate peste tot, iar pe la colțurile clădirilor se adună pene. Coșurile de gunoi se revarsă aproape tot timpul, așa că pe lângă ele sunt aruncate, la întâmplare, pahare de suc, pachete goale de țigări, peturi și ambalaje de fast food. Primarul Nicolae Robu spune că n-a remarcat toate detaliile, dar vrea să cumpere… aspiratoare. „Nu am văzut, că trec tot la repezeală, inclusiv noaptea. Nu s-a lucrat nici înainte acolo cum se cuvine. O să cumpărăm aspiratoare din acelea speciale luăm ori pe Horticultura ori la primărie și le dăm, o să vedem pe ce formulă. Am văzut că e mizerie altădată, acum nu m-am mai uitat”, afirmă edilul.

Ce se va întâmpla până la începutul anului 2019? 20 de angajați de la Horticultura vor goli cele 2.300 de coșuri de gunoi din oraș și vor da cu mătura în jurul acestora. În rest, dacă va ninge, iar stratul de zăpadă se va așterne consistent, măcar străzile vor arăta frumos. Municipalitatea nu are încă nici contract de deszăpezire, așa că acest serviciu va ajunge tot către o societate proprie, prin încredințare directă.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Reținuți după ce au dat foc la două mașini parcate în Lovrin

În cursul dimineții de 9 ianuarie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș…

26 de secunde ago

Peste 6,3 de milioane de lei ajung la Moşniţa Nouă în cadrul unui proiect educaţional

Comuna Moşniţa Nouă va primi peste şase milioane de lei în cadrul unui program educaţional…

45 de minute ago

De vineri, Cod Galben în Vestul țării! Banatul va fi afectat din plin

Meteorologii anunţă ploi, începând de vineri dimineaţă, în zona joasă din Banat, Crişana şi Moldova,…

48 de minute ago

A fost stabilit graficul de colectare a brazilor rămași după sărbători

Așa cum am anunțat deja, Primăria Timișoara va colecta de la populație brazii rămași în…

3 ore ago

Căutat pentru furt în Germania, găsit în… Stațiunea Inimii

În cursul zilei de 8 ianuarie, în jurul orei 17:45, polițiștii orașului Buziaș au depistat…

4 ore ago

Personalul medical de la Maternitatea Odobescu iese în stradă și solicită urgent o nouă clădire pentru unitatea medicală

Sindicatele personalului din cadrul Maternității Odobescu solicită o nouă clădire pentru unitatea medicală. Medicii și…

5 ore ago