A fost, poate, cea mai grea săptămână din „viața” Horticultura. Societatea trebuie să facă și curat prin oraș, și nu e deloc simplu. Acum are și un aspirator, cu pungă cu tot, pentru piețele din centru, dar va închiria și mașină cu care să măture pavajul.
De la 1 noiembrie, Horticultura SA nu se ocupă doar de întreținerea spațiilor verzi din oraș. Grație unui contract prin încredințare directă, valabil 80 de zile, societatea trebuie să golească și coșurile de gunoi. Acestea sunt în număr de 2.300 și trebuie „dovedite”, logic ar fi zilnic, de o echipă de 20 de oameni. Cum a fost în ultima săptămână? S-a văzut cu ochiul liber prin cartierele orașului, iar rețelele de socializare au fost pline de fotografii care de care mai sugestive.
Șeful Horticulturii admite că a fost greu, dar se declară mulțumit de cum a decurs operațiunea, în condițiile date. „În zona centrală și pe bulevardele mari se colectează destul de bine. Noi golim coșurile și măturăm ce este în jurul lor. Nu putem aduna, totuși, toate mucurile aruncate în oraș. În mare, am trecut cam peste tot, am golit toate coșurile de gunoi, începem din nou. Vom forța nota, ca să fim în grafic”, explică Andrei Drăgilă.
Cei care au trecut miercuri prin centrul Timișoarei au dat peste un muncitor de la Horticultura care împingea de zor un aspirator. E cea mai nouă achiziție a societății. Urmează alta, sub formă: o mașină de măturat. „În zona centrală încercăm să intrăm mecanizat. În zona istorică vom face curățenie prin adunare cu mătura, ca să nu absorbim rosturile. Avem acest aspirator manual și așteptăm să primim și o mașină autopropulsată. Cu ea vom intra în Piața Victoriei, Piața Libertății, exceptând zona cu piatră cubică, cu dale. Mașina e împrumut de la o firmă”, mai spune Drăgilă.
Ideea folosirii unei mașini vine din alte orașe europene, care au zone istorice renumite. „Aceste mașini se folosesc în piețele mari din toată Europa. Mașina mătură, absoarbe totul și umezește. Are în față măturătoare și în spate vine și absoarbe tot ce adună ea pe mijloc. Va fi second-hand, dar sperăm să-și facă treaba. Aspiratorul manual l-am încercat, să vedem cum funcționează, pentru că nu vom putea merge cu mașina foarte aproape de clădiri și la marginea bordurilor. Nu putem să dăm cu mătura peste tot, mai ales pe lângă terase, că facem praf”, explică Drăgilă.
Horticultura va primi, pentru cele 80 de zile, aproximativ 34.000 de euro. Contractul poate fi prelungit cu o durată de încă 80 de zile, dacă nu va fi încheiată licitația organizată de primărie. Aceasta vizează un contract de 4 ani, pentru o sumă totală de 86,6 milioane de lei. Firma care îl va câștiga va trebui să aibă cel puțin 15 utilaje și neapărat 4 aspiratoare pentru zona centrală. Ofertele pot fi depuse până pe 27 noiembrie.
Primarul Nicolae Robu declara, săptămâna trecută, că timișorenii nu ar trebui să fie îngrijorați de curățenia orașului și de lipsa unui operator de salubrizare. „E neplăcut, dar nu e nimic grav relativ la acest subiect. (…) Eu am cerut să se mobilizeze corespunzător și să mobilizeze forța de muncă pentru ca orașul să fie curat. Nu suntem în fața niciunei nenorociri. așa cum și-ar fi dorit unii. Nu vom vedea un oraș îmbâcsit în gunoaie cum și-ar fi dorit unii, ca să poată împroșca cu noroi (…) Horticultura va mătura, sunt coșuri pe marginea bulevardelor. Nu va fi o nenorocire, pentru că ne vom descurca în acest regim de forță majoră în care suntem. Trebuie să avem și grijă de curățenie. Vine sezonul rece și orașul nu va mai fi așa de animat”, explica edilul.
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…