Cultura

Opera rock „Meșterul Manole”, a lui Ioji Kappl, din nou la Timișoara

La cinci ani de la premieră, la Timișoara va putea fi văzută, din nou, opera rock-simfonică „Meșterul Manole”. Se întâmplă la început de decembrie, evenimentul fiind anunțat chiar de cel care a semnat muzica, legendarul Josef Kappl.

„«Meșterul Manole» se reîntoarce la 10 decembrie în Timișoara și se bucură de reîntâlnirea cu publicul timișorean. Opera Rock-Simfonic «Meșterul Manole» va fi pusă din nou în scenă la Sala Capitol. Detalii urmează”, a anunțat, pe Facebook, Josef Kappl. Spectacolul, a cărui premieră a avut loc în 2013, este un adevărat eveniment.

Kappl şi-a asumat cu curaj compunerea unei opere în concert, cu un subiect aparte. Legenda „Meşterul Manole” are peste 150 de variante, cea mai cunoscută dintre ele datorându-se lui Vasile Alecsandri, care a cules-o şi a adăugat-o în volumul său „Poezii populare”. Zece meşteri mari, calfe şi zidari, căutau locul perfect pentru această construcție, când au întâlnit un ciobănaş care le-a vorbit despre un zid neterminat. Toată strădania Meşterului Manole a fost însă în zadar, pentru că tot ce clădea ziua se surpa noaptea. Pentru a-și putea duce până la capăt creația, Manole își jertfește soția. După ce mănăstirea este gata, meșterul este jertfit la rândul lui. Libretul operei lui Ioji Kappl este semnat de poetul Victor Cârcu.

Din distribuția originală de la premiera de la finele lui noiembrie 2013 au făcut parte mezzosoprana Mihaela Ispan şi baritonul Dan Patacă,o rchestra Filarmonicii Banatul și corul „Ion Românu”, pregătit de Iosif Todea. Conducerea dirijorală i-a aparținut lui Radu Popa, invitați speciali fiind Mircea Baniciu şi Ovidiu Lipan „Ţăndărică”.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 27 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 27.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

30 de minute ago

Primăria Timișoara a finalizat lucrările de reabilitare de la fosta școală 28

La mai mult de un an de când a terminat de reparat acoperișul clădirii, Primăria…

15 ore ago

Muzică de handpan și atelier de mandale printre Aripi! O expoziție de neratat

Mandala este o cosmogramă mistică ce concentrează energie spirituală și pentru cel care o creează,…

16 ore ago

Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri

Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la…

18 ore ago

Primăria oferă STPT un cămin pentru găzduirea șoferilor și vatmanilor din afara orașului. Societatea va trebui să îl renoveze

Societatea de Transport Public Timișoara primește cadou, de la Primărie, un cămin vechi și nefolosit,…

18 ore ago

Primarul Fritz nu e mulțumit de calitatea coșurilor de gunoi care au costat mii de lei bucata

Calitatea coșurilor de gunoi pe care Primăria Timișoara a dat mii de lei pe fiecare…

18 ore ago