Consiliul Judeţean Timiş

Laboratorul de restaurare de la Muzeul de Artă Timișoara: refuzat de director, susținut de peste 100 de specialiști

Peste 100 de specialiști din România susțin înființarea unui laborator de conservare-restaurare la Muzeul de Artă Timișoara. Banii există încă de la începutul anului, fiind alocați de CJ Timiș, dar directorul MArT refuză categoric să facă această investiție.

La începutul anului, CJ Timiș a „prins” în buget suma de 492.000 de lei, destinată cumpărării de aparatură pentru laboratorul de conservare – restaurare de la Muzeul de Artă, primul și singurul de acest fel acreditat din vestul României. Acreditarea a fost obținută în februarie 2018, după 12 ani, și părea că lucrurile merg spre bine. În luna iunie însă, directorul MArT, Victor Neumann, a făcut o adresă către CJ Timiș, spunând că renunță acești bani, din lipsa personalului specializat care să muncească în laborator.

Câteva zile mai târziu, 10 restauratori și muzeografi au înaintat Direcției Județene de Cultură Timiș și Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor de Artă de la Ministerul Culturii un memoriu în care au expus situația paradoxală în care se află. „Biroul Conservare – Restaurare Laborator Foto avea și are încă același număr de specialiști în organigrama care a fost evaluată la ședința din 2 februarie 2018 de către Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Sunt aceiași specialiști care au garantat prin CV-ul lor acreditarea primului laborator autorizat de restaurare din vestul României, tocmai la Muzeul de Artă Timișoara”, explicau oamenii.

În august, președintele CJ, Călin Dobra, respingea categoric redistribuirea sumei alocate pentru laborator. „I-am trimis directorului Victor Neumann o adresă, trebuie să facă laboratorul. Am primit de la Ministerul Culturii un act care certifică faptul că este singurul acreditat din regiune. Cei de la Muzeul de Artă trebuie să facă demersurile care se impun, lucrurile nu pot să rămână așa”, declara, pentru deBanat.ro, șeful CJ.

Cu o lună înainte de finalul anului, nu s-a mișcat un deget pentru înființarea acestui laborator. Practic, directorul Victor Neumann lasă timpul să treacă, iar banii să se întoarcă nefolosiți la bugetul CJ. Pe de altă parte, 111 specialiști restauratori și muzeografi din țară au semnat o petiție prin care cer ca acest laborator să se facă.

„În contextul Anului European al Patrimoniului Cultural şi al Centenarului Marii Uniri, Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti» din Bucureşti organizează un important eveniment, conferinţa naţională de conservare-restaurare «Doina Darvaş» (…) Potrivit muzeologiei moderne, una dintre funcţiile importante ale muzeului este conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural-artistic, în conformitate cu principiile restaurării ştiinţifice, cu prevederile normelor de conservare şi restaurare. În acest sens, specialiştii acreditaţi (restauratori, conservatori) au nevoie de o bază tehnico-ştiinţifică riguroasă, care să asigure condiţiile necesare desfăşurării intervenţiilor pe obiectele de patrimoniu conform legislaţiei actuale din România şi normelor internaţionale. (…)

În cadrul conferinţei naţionale, Filip A. Petcu, restaurator la Muzeul de Artă Timişoara, lector la Universitatea de Vest din Timişoara, ne-a adus la cunoştinţă faptul că în cadrul unui proiect a reuşit să obţină o sumă importantă alocată pentru dotarea şi funcţionarea Laboratorului de restaurare existent în cadrul Muzeului de Artă Timişoara, iar CJT a aprobat investiţia (..) Considerăm că demersul colegului nostru este pe deplin justificat şi important pentru patrimoniul cultural-artistic românesc (…) În calitatea de membri ai comunității ştiințifice muzeale, considerăm ca o datorie de suflet să susținem şi să încurajăm acest proiect, pentru asigurarea unui cadru eficient de funcţionare a Muzeului de Artă Timişoara”, scrie în petiția pe care o semnează cei 111 specialiști. Aceasta poate fi semnată aici.

Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, spune că investiția trebuie realizată. „Noi am alocat această sumă, care ne-a fost solicitată, la începutul anului, de directorul Victor Neumann. Întreaga responsabilitate este acum la Muzeul de Artă, de acolo trebuie să înceapă demersurile”, a declarat, pentru deBanat.ro, șeful CJ. Vă reamintim, în momentul în care directorul Neumann a cerut banii pentru realizarea laboratorului de restaurare, MArT avea același personal angajat, care acum este considerat insuficient.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

2 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

2 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

3 ore ago

Descoperă noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

5 ore ago

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…

5 ore ago

În decembrie începe primul foraj la tunelurile de la Margina – Holdea și se va lucra pe opt fronturi în paralel/FOTO

Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…

5 ore ago