Primăria Timişoara

Pe 34.000 de euro în 80 de zile, Horticultura dă și cu mătura, deși nu scrie în contract. Robu: Nu e nicio nenorocire

Horticultura va primi 425 euro / zi în următoarele 80 de zile, pe contractul prin care trebuie să golească toate cele 2.300 de coșuri de gunoi din oraș. Primarul Nicolae Robu spune că angajații societății vor mătura chiar și bulevardele, deși acest lucru nu este prevăzut expres. Edilul nu crede că situația curățeniei în Timișoara este gravă, așa cum susțin „haterii”.

Primăria Timișoara plătește 34.000 de euro pentru curățenia stradală a Timișoarei pentru 80 de zile. Societatea Horticultura se ocupă până în primăvară de golirea coșurilor de gunoi de pe străzile orașului, iar pentru asta primește puțin peste 424 de euro pe zi. În contractul semnat zilele trecute de primărie nu scrie și de măturatul străzilor, însă primarul Nicolae Robu ne asigură că muncitorii societății se vor ocupa și de această operațiune.

Primăria Timișoara a semnat, pe 30 octombrie, noul contract cu Horticultura. Acesta este valabil timp de 80 de zile și are o valoare de aproximativ 160.000 de lei cu tot cu TVA, adică aproape 34.000 de euro. Potrivit acestuia, societatea cu acționar unic CL Timișoara trebuie să presteze „serviciul de golit coșuri pe raza Municipiului Timișoara”. Nu este menționat nimic legat de măturarea străzilor, dar primarul Nicolae Robu spune că nu este cazul să se îngrijoreze cineva: orașul are să fie curat!

Primarul Nicolae Robu a încercat să explice, vineri, care este situația în ceea ce privește contractul de salubrizare. Municipalitatea nu a finalizat încă licitația pentru acest serviciu, după o licitație ratată asupra căreia vom reveni. Anunțul pentru actuala licitație este publicat pe SICAP – SEAP, iar ofertele pot fi depuse până pe 27 noiembrie, la ora 15.

„Aș vrea ca lumea să înțeleagă cum stau lucrurile, pentru că, având în vedere schimbările de legislație, cetățenii nu au de unde să știe ce are cine în sarcină. Până acum primăria era responsabilă de asigurarea curățeniei sub toate aspectele. Exista un contract unic cu un operator, era Retim acest operator, și pentru golirea pubelelor, pentru strângerea gunoaielor de pe rampele clandestine și pentru golirea coșurilor de gunoi, pentru curățenie în jurul coșurilor, pentru măturatul străzilor, pentru spălatul străzilor. Legea s-a schimbat, iar partea de salubrizare referitoare la preluarea gunoiului menajer din pubele și a celui depozitat clandestin este acum în sarcina unei asociații județene – ADID și doar partea referitoare la golirea coșurilor de gunoi, măturat străzi și spălat străzi este în jurisdicția primăriei”, spune Robu.

Pentru că licitația pentru partea de care se ocupă PMT nu e gata, Horticultura a fost „încălțată” cu noi sarcini. Interesant este că deși în contract nu este specificată decât golirea coșurilor de gunoi, Robu spune că lucrurile stau altfel. Edilul a avut de făcut și o tură de reproșuri. „Se ocupă de golirea coșurilor, de măturat în jurul coșurilor și, evident, unde este nevoie societatea Horticultura. Feedbackurile pe care le am sunt pozitive. Eu am cerut să se mobilizeze corespunzător și să mobilizeze forța de muncă pentru ca orașul să fie curat. Nu suntem în fața niciunei nenorociri așa cum și-ar fi dorit unii. Nu vom vedea un oraș îmbâcsit în gunoaie cum și-ar fi dorit unii, ca să poată împroșca cu noroi. De fapt, ei au probleme la cap, unii au făcut-o deja. Am mai spus și altădată: când vezi ce prostii pot să debiteze unii, te crucești. Și prostia își are limitele ei și te întrebi până la ce nivel, anvergură se poate materializa, întruchipa și prostia. Dar poate că nu am eu destulă imaginație”, a afirmat edilul.

Întrebat cine mătură, totuși, de exemplu, pe bulevarde, Robu spune că tot Horticultura! Edilul nu pare deloc îngrijorat de curățenia din oraș. Ba mai mult, el spune și că, în perioada următoare, nu va mai fi atâta mizerie. Nu de alta, dar vine iarna. „Scrie câți centimetri în jurul lor (al coșurilor de gunoi – n.r.)? Nu scrie! Deci, în jurul lor unde este nevoie. Bulevardele tot Horticultura le mătură, sunt coșuri pe marginea bulevardelor. Înțelegeți că nu există forme legale de a se proceda altfel, nu există. Nu putem noi să facem ilegalități. Să mă apuc eu să atribui cuiva lucrările acestea ca să dau socoteală? Pentru ce? Noi am făcut licitații, dacă nu s-a prezentat nimeni la licitație, cine e de vină?”, a afirmat acesta.

Nu va fi o nenorocire, pentru că noi ne vom descurca în acest regim de forță majoră în care suntem. Trebuie să avem și grijă de curățenie. Cred că suntem favorizați și de sezon, pe de o parte, în sensul că vine sezonul rece și orașul va fi mai puțin animat.
Primarul Nicolae Robu

Și totuși… La licitația eșuată, caietul de sarcini prevedea inclusiv serviciile care sunt asigurate de contractul cu ADID. El a fost modificat în august, prin eliminare, iar prețul a scăzut în consecință. Întrebat dacă este mulțumit de felul în care au gestionat subordonații lui această problemă esențială pentru oraș, Robu a dat vina pe… entuziasm! Și nu numai. „Eu sunt întotdeauna nemulțumit când nu se obține succes într-un anumit demers al primăriei. Totul a fost făcut într-un exces de entuziasm, într-o abordare utopică”, a spus acesta.
Ce urmează? Nimic grav, susține Nicolae Robu, care aruncă în continuare săgeți către fostul operator Retim. „Facem tot posibilul prin Horticultura să măturăm, să ridicăm gunoaiele din coșuri, astfel încât orașul nostru să nu fie murdar. Nu am fost mulțumit de starea de curățenie a orașului din ultimii ani (…) Eu nu doresc niciodată să spunem că ceva care e rău în orașul nostru e bine. Nu am pretins nimănui așa ceva și nici nu o să pretind vreodată. Dar să împroști cu noroi orașul acesta și să nu vorbești niciodată despre ce are bun, mai ales la nivel național… cei care nu trăiesc aici sunt influențați. Păi ce am putea spune despre Paris, oameni buni? Păi în Paris nu există mizerie?”, a mai declarat edilul.

Sunt oameni măcinați de un sentiment pe care nici nu știu cum să-l calific. Sunt acei hateri care la absolut orice ei sunt negativi și și-ar dori rău pentru orașul lor ca să se poată manifesta, să-și poată manifesta trăirea lor negativă, că nu sunt capabili de trăiri pozitive. Dar să fie sănătoși și să facă față măcinărilor lăuntrice de care au parte.
Primarul Timișoarei

Potrivit lui Robu, municipalitatea a făcut în jur de 300 de sesizări către ADID, cu privire la activitatea de salubritate care trebuie să fie făcută de Retim. Edilul nu intenționează oricum să renunțe la mașina cumpărată de societatea la care CL este acționar cu 50%. „E cel mai firesc ca primarul unui oraș ca Timișoara să aibă o mașină la nivelul a ceea ce înseamnă orașul. Dacă a fost aceasta opțiunea să se cumpere mașini pentru actionari, avea vreun sens ca eu să mai cumpăr o mașină? Avea vreun sens? Oricând pot să fac asta, dar eu sunt un tip care nu aruncă cu bani. Nu e din categoria lux, e o masina tipică de lucru, pentru clasa de mijloc. Alte primării au mașini mult mai cu ștaif”, a conchis Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

6 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

9 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

12 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

14 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

17 ore ago