Social

Poveste de Centenar: peste 100 de timișeni refac drumul Unirii de la 1 Decembrie

Peste 100 de timișeni vor reface, peste 3 săptămâni, un drum istoric: cel parcurs de delegații din această parte de țară, cu trenul, către Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș este cea care a decis să rescrie această pagină din memoria locului.

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a pus la cale un proiect care vrea să scoată la lumină, din tăcerea arhivelor, întâmplări și mărturii ale participanților bănățeni la Unire. Proiectul „Centenar bănățean – Călătoria către Unire” propune reconstituirea drumului parcurs de delegații bănățeni cu trenul către Alba Iulia, în preajma zilei de 1 Decembrie 1918.

Practic, reprezentanții a 20 de comune din Banat, care au trimis delegați și în 1918, vor reface drumul înaintașilor lor către Alba Iulia. „Ideea a plecat de la aceste acte mai puțin cunoscute de publicul larg și mai mult de specialiști. Sunt în arhiva Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și se numesc credenționale. Practic, sunt mandatele de reprezentare ale delegaților din Banat care în 1918 au participat la Marea Adunare Națională. Sunt credenționale tipizate, în care sunt desemnați cinci membri care să meargă la Alba Iulia, dar acestea nu au ajuns în toate localitățile din Timiș. În multe localități avem aceste credenționale scrise de mână, care sunt și cele mai frumoase. Sunt lucruri scrise acolo care nu sunt în cele tipizate, adică emoții, sentimente ale locuitorilor respectivi”, explică Victor Bunoiu, cel care se ocupă de proiect.

În 1918, 42 de localități din Timiș și-au trimis reprezentanți la Alba Iulia. În total, au fost 182 de oameni. „I-am identificat pe fiecare în parte cu mandatul de reprezentare. Am trimis primăriilor din Timiș scrisori prin care să își desemneze din nou reprezentanți la 100 de ani. 16 primării ne-au transmis nominalizații lor. În total sunt 73 de reprezentanți până în prezent”, mai spune Bunoiu.

Practic, oamenii vor reface traseul parcurs în 1918. Ei vor pleca pe 28 noiembrie, dimineața, de la Timișoara către Alba Iulia, cu o garnitură specială a CFR, și se vor întoarce în aceeași seară. În orașul Unirii, oaspeții din Banat vor fi întâmpinați de autoritățile locale și vor avea parte de un program special, care să-i transpună în atmosfera de sărbătoare a acestui eveniment unic pentru România.

S-au înscris până acum în această inedită incursiune în istorie și primari viceprimari și consilieri locali, din comune precum Moșnița Nouă, Găvojdia, Livezile sau Teremia Mare. Și mai interesant este că, văzând pe rețelele de socializare fotografii cu delegații timișeni de la Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918, sunt oameni care și-au redescoperit străbunicii…

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

În Banat, mai avem parte de câteva zile de primăvară! Când revine frigul

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…

13 ore ago

Zonele verzi din Timișoara au, din 2024, mai mult cu 20.000 de metri pătrați

Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…

14 ore ago

Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…

17 ore ago

La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya

Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…

18 ore ago

Ortodocșii pe rit vechi primesc încă două zile la Târgul de Crăciun

Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…

18 ore ago

Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala

Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…

19 ore ago