Poveste de Centenar: peste 100 de timișeni refac drumul Unirii de la 1 Decembrie

Peste 100 de timișeni vor reface, peste 3 săptămâni, un drum istoric: cel parcurs de delegații din această parte de țară, cu trenul, către Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș este cea care a decis să rescrie această pagină din memoria locului.

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a pus la cale un proiect care vrea să scoată la lumină, din tăcerea arhivelor, întâmplări și mărturii ale participanților bănățeni la Unire. Proiectul „Centenar bănățean – Călătoria către Unire” propune reconstituirea drumului parcurs de delegații bănățeni cu trenul către Alba Iulia, în preajma zilei de 1 Decembrie 1918.

Practic, reprezentanții a 20 de comune din Banat, care au trimis delegați și în 1918, vor reface drumul înaintașilor lor către Alba Iulia. „Ideea a plecat de la aceste acte mai puțin cunoscute de publicul larg și mai mult de specialiști. Sunt în arhiva Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și se numesc credenționale. Practic, sunt mandatele de reprezentare ale delegaților din Banat care în 1918 au participat la Marea Adunare Națională. Sunt credenționale tipizate, în care sunt desemnați cinci membri care să meargă la Alba Iulia, dar acestea nu au ajuns în toate localitățile din Timiș. În multe localități avem aceste credenționale scrise de mână, care sunt și cele mai frumoase. Sunt lucruri scrise acolo care nu sunt în cele tipizate, adică emoții, sentimente ale locuitorilor respectivi”, explică Victor Bunoiu, cel care se ocupă de proiect.

În 1918, 42 de localități din Timiș și-au trimis reprezentanți la Alba Iulia. În total, au fost 182 de oameni. „I-am identificat pe fiecare în parte cu mandatul de reprezentare. Am trimis primăriilor din Timiș scrisori prin care să își desemneze din nou reprezentanți la 100 de ani. 16 primării ne-au transmis nominalizații lor. În total sunt 73 de reprezentanți până în prezent”, mai spune Bunoiu.

Practic, oamenii vor reface traseul parcurs în 1918. Ei vor pleca pe 28 noiembrie, dimineața, de la Timișoara către Alba Iulia, cu o garnitură specială a CFR, și se vor întoarce în aceeași seară. În orașul Unirii, oaspeții din Banat vor fi întâmpinați de autoritățile locale și vor avea parte de un program special, care să-i transpună în atmosfera de sărbătoare a acestui eveniment unic pentru România.

S-au înscris până acum în această inedită incursiune în istorie și primari viceprimari și consilieri locali, din comune precum Moșnița Nouă, Găvojdia, Livezile sau Teremia Mare. Și mai interesant este că, văzând pe rețelele de socializare fotografii cu delegații timișeni de la Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918, sunt oameni care și-au redescoperit străbunicii…

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

IOn Marin Almăjan a spus: (noiembrie 11th, 2018 at 11:42 )

Felicit Direcția pentru Cultură care a inițiat un asemenea demers nobil. Interesant ar fi ca fiecare din cei ce vor merge la Alba Iulia să aibă o copie după credenționalul de atunci. Dacă nu e posibil, să se elaboreze de către primării sau chiar de către Direcție unul nou.
Aș merge și eu, dar locul meu de naștere e în Caraș- Severin/

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top