Câteva zeci de oameni, inclusiv mulți copii, au traversat, cu lumânări aprinse în mâini, pe zebra de pe Calea Lugojului, de la intersecția cu drumul spre Ghiroda. Aici s-au produs, de-a lungul timpului, mai multe accidente în care au murit pietoni. Ultimul, chiar acum câteva zile. Ei cer ca trecerea să fie semnalizată corespunzător și să fie montate calmatoare de trafic.
Trecerea de pietoni de pe Calea Lugojului, la intersecția cu drumul spre Ghiroda, este unul dintre cele mai periculoase locuri din Timișoara. Aici s-au petrecut, de-a lungul vremii, mai multe accidente soldate cu decese și răniți grav. Ultimul dintre ele, cel care i-a scos în stradă pe oamenii din zonă, a avut loc în urmă cu câteva zile. Atunci, un bărbat și-a pierdut viața.
Duminică seară, câteva zeci de oameni au vrut să tragă un nou semnal de alarmă. Trecerea de pietoni este extrem de periculoasă, este prost luminată, mulți șoferi aleg să nu respecte restricția de viteză de 70km/h și apasă prea târziu pedala de frână. Ca și cum n-ar fi de ajuns, se întâmplă, și nu de puțin ori, ca semafoarele să nici nu funcționeze. „Am organizat această acțiune pentru că îmi doresc să atrag puțin atenția tuturor, atât șoferilor, cât și pietonilor. Consider că pietonii, deși văd că e verde, au prioritate, nu se asigură deloc, deși sunt obligați moral să facă asta, pentru că o mașină nu se poate opri într-o secundă. E nevoie de puțină atenție. Am decis să aprindem lumânări pentru cel care și-a pierdut viața acum câteva zile. S-au întâmplat multe accidente aici. Acum patru ani am umblat din casă în casă și am făcut o petiție pentru a se monta acest semafor. Acum, la un ultimul accident, din păcate, semaforul nu a funcționat și s-a întâmplat din nou ca un om să-și piardă viața”, spune inițiatoarea protestului, care a venit cu fiul ei.
„La trecerea asta de pietoni a fost mereu o problemă. Au murit oameni, e trecerea nimănui. Locuim pe partea cealaltă de șosea, venim cu copiii la școală, la grădiniță, semafoarele nu merg… Drumul de trecere, de la strada Cerbului până la trecerea de pietoni, s-au făcut lucrări, va fi un noroi… Ne-ar trebui trotuare. Ce să mai spun să vii cu bicicleta sau cu căruciorul? E foarte greu. Se face un supermarket. Dar drumuri de acces nu sunt. Toți oamenii care lucrează la fabricile astea dinspre aeroport merg pe contrasens, nu e pistă de biciclete, nu este trotuar”, se plânge o altă localnică.
Cu lumânări aprinse în mâini, oamenii au trecut de câteva ori, înainte și înapoi, pe trecerea de pietoni. Ei au câteva cerințe, printre care iluminarea corespunzătoare a zonei, zebra să fie presemnalizată preventiv, inclusiv prin montarea unor calmatoare de trafic, amplasarea unor camere de supraveghere, întețirea controalelor de prevenție și monitorizarea traficului la fața locului, dar șiinformarea populației în privința conduitei în trafic. La finalul protestului, oamenii au așezat lumânările în formă de cruce.
Semaforul din zonă a fost montat la finele anului 2014. Tot atunci, Primăria Timișoara a preluat în administrarea de la fosta CNADNR acest drum. La vremea respectivă, reprezentanții PMT spuneau că se intenţionează demararea unui proiect comun împreună cu Primăria Ghiroda, pentru amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclişti de la ieşirea din Timişoara până la intrarea în comună.
Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, actual consilier personal al președintelui Consiliului județean Timiș din…
Anca Alexia Todoni a obținut un succes important în turul secund din calificările pentru primul…
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…
Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…
Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…
Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…