Diverse

19 decembrie 1989. Liniștea dinaintea marii furtuni

Ziua de 19 decembrie a fost cea mai liniștită dintre toate acele zile fierbinți de iarnă. Timișoara își plângea morții și dispăruții (arestați, răniți) din zilele precedente. Dar a mai fost ceva determinant în 19 decembrie, care a pregătit ziua ce avea să vină. În fabrici, muncitorii erau tot mai nemulțumiți, iar mulți au intrat în grevă. Principala scânteie a fost la ELBA.

Timișoara, 19 decembrie 1989. Trecuseră două zile de la masacrul de duminică și o zi de la uciderea tinerilor pe treptelor Catedralei. Timișoara arăta în continuare ca un oraș ocupat. Peste tot TAB-uri, trupe de militari, milițieni, gărzi patriotice. La locurile de muncă, în fabrici sau birouri, oamenii povestesc despre cele întâmplate în zilele anterioare, zile în care muriseră 78 de oameni (unele surse arată 83). Alte sute de timișoreni erau răniți, iar 850 erau arestați. Aproape fiecare timișorean avea o o rudă, un prieten, o cunoștință printre cei de mai sus (morți, răniți, arestați).

Prima scânteie la ELBA

În aceeași zi se aprinde și prima scânteie într-o fabrică timișoreană, scânteie care a doua zi se va transforma într-un vulcan. La ELBA oamenii refuză să intre în ateliere, declarând grevă generală. În apropierea fabricii sunt masate TAB-uri. Vine în vizită prim-secretarul Radu Bălan și îi roagă pe oameni să se întoarcă la lucru. Este întâmpinat însă cu huiduieli. Atmosfera era extrem de încărcată. Înainte de-a se da jos de pe butoiul de pe care le vorbise municitorilor, Radu Bălan a mai avut o doleanță: „Nu ieșiți în stradă, c-o să vă împuște!”.

Ulterior va ajunge în întreprindere și generalul Ștefan Gușă. Tot fără succes. La intrarea în ELBA, dinspre Piaţa Traian, la prânz, s-a deschis focul dinspre un TAB. O femeie a fost împușcată mortal, iar alte două persoane au fost rănite. Încercări mai mult sau mai puțin reușite de grevă au avut loc și la alte fabrici: 6 Martie, Azur, Solventul, Electrotimiș etc. Un jurnal al acţiunilor operative ale M.I. consemnează: „19.12.1989. Ora 15.00. D6 alungat de muncitorii de la Electrotimiş, trimis de dispeceratul miliţiei la Comandament. „19.12.1989. Ora 19.00. Cpt. Grui comunică că la Electrotimiş situaţia s-a calmat. După focul de avertisment, muncitorii stau în secţii şi discută cu ei tov. Rujoi”.

300 de parașutiști trimiși la Timișoara

O informație mai puțin verificată arată că, tot pe 19 decembrie, la aeroport ajung opt avioane din care au fost debarcați 300 de parașutiști de la unitatea specială din Caracal. Superiorii le-au spus că la Timișoara acționează huligani și iredentiști, care au în spate forțe străine. În aceeași seară de 19 decembrie 1989, conducerile PCR din judeţele Dolj, Olt şi Vâlcea au fost anunațate să fie pregătite pentru participarea la un program de măsuri, elaborat la Bucureşti, împotriva protestatarilor de la Timişoara. Miercuri dimineaţa, din Dolj plecau deja primele trenuri cu muncitori, membri ai gărzilor patriotice, spre Timișoara. Au fost instruiți că ungurii voiau să ocupe orașul de pe Bega, iar ei cu ciomegele cu care au fost înarmați trebuie să-l salveze. La Timișoara au realizat care este adevărul și au fraternizat cu revoluționarii.

Lucrurile oricum erau de o imensă gravitate, mai ales că pe 19 decembrie 1989 la comanda României era Elena Ceaușescu, Nicolae Ceaușescu fiind plecat din ziua precedentă în Iran. Academiciana Codoi lua în serios opțiunea de-a pune artileria grea la lucru în Timișoara, în cazul în care revoluționarii rămân pe străzi. Până atunci însă îi trimite la fața locului pe prim-ministrul Constantin Dăscălescu și Emil Bobu. Astfel de informații se scurg până departe, în seara zilei de 19 decembrie, Emil Hurezeanu afirmând la microfonul Europei Libere: Stimaţi compatrioţi. Revenim la microfonul acestei emisiuni nocturne, în direct, o emisiune de criză. Şocaţi la rândul nostru, precum milioane şi milioane de români şi de străini, martori în aceste zile ai unuia din cele mai sălbatice scenarii de represiune în masă cunoscute în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial”. De altfel, datorită în special Europei Libere, întreaga țară și chiar întregul mapamond au aflat despre ce se întâmplă la Timișoara.

O Timișoară care mai avea să rămână singură o zi. Dar o zi astrală însă, în care se va declara Primul oraș liber de comunism din România.

 

 

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi

În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…

2 ore ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

5 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

6 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

7 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

7 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

7 ore ago