Poli Timisoara

Poli Timișoara, la 97 de ani de la înființare

Cu toate că nu se poate compara din punct de vedere al performanței cu Ripensia și Chinezul, Poli Timișora a fost de-a lungul anilor cea mai iubită echipă a orașului. Fotbalul, dar și sportul timișorean de sub patronajul Politehnicii sărbătorește astăzi 97 de ani.

Cel care a iniţiat înfiinţarea unei grupări sportive a Şcolii Politehnice a fost primul rector al instituției, Traian Lalescu, un mare iubitor de sport. Lalescu fusese, în 1916, primul preşedinte al Sporting Club Universitar Studenţesc Bucureşti (ulterior Sportul Studenţesc), iar în acea perioadă era membru în Comitetul Central al FSSR (forul conducător al sportului românesc). Astfel că, în toamna anului 1920, se ia decizia constituirii unei noi asociaţii sportive: Societatea Sportivă Politehnica Timişoara, pe scurt, SS Poli. Cuilorile inițiale, tipic studenţeşti, au fost alb-negru,

La început clubul a avut doar secţie de fotbal, iar prima conducere a fost asigurată de Victor Vlad (preşedinte) şi Ioan Zăgănescu (vicepreşedinte). Formată, cel puţin la început, exclusiv din studenţi, echipa de fotbal SS Politehnica va începe să activeze în primăvara anului următor, 1921. După Unirea, apărută tot în 1920, Poli era a doua echipă „românească” a orașului, adică formată în principal din jucători de naţionalitate română. Deşi gruparea activa deja de câteva luni bune, SS Politehnica s-a constituit statutar la 4 decembrie 1921. Formaţia studenţească a jucat primele meciuri oficiale în a doua jumătate a anului 1921, înscriindu-se în ediţia 1921/22 a categoriei a II-a a Campionatului Districtual al Timişoarei. În 1924, Poli participă deja în categoria I a acestui campionat, categorie care califica echipa pentru faza finală a campionatului național.

Iulian Pop, primul polist „tricolor”

Deși Politehnica nu evoluase încă niciodată în primul nivel al campionatului național, primul polist care a evoluat pentru „tricolori” îl consemnăm încă de la 15 septembrie 1929, când Iulian Pop juca în amicalul Bulgaria – România 2-3. Prima participare a Politehnicii în sistemul național divizionar a fost în ediția 1936/37, prima din istorie a Diviziei C, iar în Divizia B, în 1940/41, ultima oficială înainte de război.

Dacă în perioada interbelică echipa a fost în umbra concitadinelor Chinezul și Ripensia, care au dominat și fotbalul românesc în anii 20, respective 30, după al II-lea Război Mondial formația studențească va ajunge în elita campionatului românesc. În 1948, Poli promovează și participă în premieră în Divizia A. În același an, denumirea clubului devine CSU Timișoara (abreviat CSUT), iar din 1950, Știința, când culorile vor deveni alb-albastru. În 1950, echipa ocupă pentru prima dată locul 3 în prima divizie, loc pe care nu îl va depăși niciodată, dar pe care va termina de încă patru ori: 1956, 1958, 1963, 1978.

Prima retrogradare

În 1951 apare prima retrogradare din Divizia A, urmată de o repromovare imediată (lucru care se va întâmpla de mai multe ori în istorie). În 1956 este ultimul sezon în care în Divizia A se află mai mult de o echipă timișoreană, pe lângă Știința numărându-se și Locomotiva (numită, anterior, și ulterior, CFR). În 1958, Știința ratează la golaveraj titlul național, terminând pe locul 3 în campionat, la egalitate de puncte cu locurile 1 și 2! Câștigă însă Cupa României, 1-0 în finala cu Progresul București. Același an aduce prima participare într-o competiție internațională, Cupa Dunării (care a înlocuit, doar pentru acea ediție, Cupa Europei Centrale). Știința elimină pe Dynamo Praga (actuala Slavia) și este apoi eliminată de Radnicki Belgrad.

În 1963 se inaugurează stadionul 1 Mai (actualul Dan Păltinișanu), pe care echipa se mută, până atunci jucând pe stadionul 23 August (actualul Știința, din curtea Facultății de Mecanică). În 1966 se revine la denumirea de Politehnica, iar culorile clubului devin alb-violet. În 1969, pe când era în Divizia B (o perioadă de șase ani consecutivi în eșalonul secund), clubul își schimbă din nou numele, în… Ripensia, dar va reveni rapid, în același an, la denumirea de Politehnica.

Patru finale de Cupa României pierdute, una câștigată

În 1974, Poli pierde finala Cupei României, cum se va întâmpla și în 1981, 1983 și 1992. Ultimul, până acum, trofeu obținut de fotbalul timișorean a fost cucerit de Poli, Cupa României în 1980, 2-1 (după prelungiri) cu Steaua. Astfel, alb-violeții au participat, în același an, în Cupa Cupelor, unde au eliminat celebrul club scoțian Celtic Glasgow, fost câștigător al CCE. Poli va mai participa în cupele europene în 1981, 1990 (eliminând pe Atletico Madrid) și 1992 (1-1 cu Real Madrid!).

Pentru a aniversa cei 97 de ani de istorie, marți, 4 decembrie, de la ora 13:00, cadrele didactice, studenții și angajații UPT sunt invitați la conferința „Societatea Sportivă Politehnica la 97 de ani de la înființare”, care va avea loc în amfiteatrul K1 din Centrul de Conferințe al UPT. În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul rectorul Universității Politehnica Timișoara, Viorel-Aurel Șerban, președintele ASU Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, prorector, și jurnalistul Octavian Stăncioiu.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

3 ore ago

La ora 12.00, prezenţă mai mare la vot în Timişoara, decât pe judeţul Timiş

La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

3 ore ago

Alfred Simonis, la ieșirea din cabina de vot: ”Am votat cu un om care și-a demonstrat competența la guvernare”

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis,  preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…

4 ore ago

CFR Timișoara, victorie cu scor de tenis la Deva, într-un derby regional

Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…

4 ore ago

Dominic Fritz nu a putut vota, dar a făcut un apel pentru „votul util pentru România”

Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…

5 ore ago

Lugojul, eșec dramatic la Blaj, dar nu a venit acasă cu mâna goală

Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a…

5 ore ago