Diverse

18.000 de cărți funciare, eliberate gratuit în Timiș, anul trecut

Peste 18.000 de cărți funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii de imobile din județul Timiș, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF), în anul 2018. Lucrările de înregistrare sistematică au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Timiș.

În 2018, au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT) în două comune (Balinț și Secas) din județul Timiș. În cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, anul trecut au fost înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară 6.522 imobile, reprezentând o suprafață de 9.734 hectare din județ.

În anul 2018, OCPI Timiș a semnat contracte de finanțare cu 30 de unități administrativ-teritoriale (UAT), iar 18 dintre acestea au încheiat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică.

Totodată, anul trecut au fost scoase la licitație primele cinci UAT-uri din județ care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), care prevede înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune din toate județele țării. Costeiu, Denta, Margina, Moravița și Topolovatu Mare se numără printre cele 194 de UAT-uri pentru care ANCPI a inițiat procedura de licitație.

În prezent, din totalul de 90 de UAT-uri din județul Timiș, cinci sunt cadastrate în proporție de sută la sută (Orțișoara, Lenauheim, Sanandrei, Balint, Secas), iar în alte 50 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

8 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

9 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

14 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

15 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

15 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

17 ore ago