Diverse

Peste 4,5 milioane de pachete de țigări de contrabandă au fost descoperite de polițiștii de frontieră în 2018

Milioane de pachete de țigări de contrabandă au fost confiscate de polițiștii de frontieră, la toate punctele de trecere din România, în anul 2018, timp de 11 luni. Valoarea celor 4.670.000 de pachete de țigări de contrabandă care au fost depistate se ridică la peste 8,6 milioane de euro, adică aproximativ 41 de milioane de lei.

Oamenii legii de la vămile românești au mai confiscat în anul 2018 aproximativ 175 de kilograme de tutun și 1223 de kilograme de tutun de nargilea. Totodată, anul trecut au fost destructurate 17 grupuri organizate care se ocupau de contrabanda cu țigări, fiind identificați în total 157 de contrabandiști. Țigările, în majoritatea cazurilor, erau ascunse în mijloacele de transport.

Cei mai mulți dintre traficanții prinși provin din Republica Moldova, România și Ucraina, iar ceilalți din alte țări precum Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc. În vest, la punctele de trecere ale frontierei din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, au fost descoperite în general țigări de calitate medie și superioară, cumpărate din magazinele de tip duty-free și transportate peste frontieră, în cantități mici.

Focuri de armă în peste 100 de cazuri

Cele mai organizate grupări de contrabandiști de țigări sunt la frontiera de Nord, în județele Maramureș, Suceava și Satu Mare. Marfa ilegală vine de cele mai multe ori din Ucraina. Contrabandiștii încearcă, de cele mai multe ori, să introducă pachetele de țigări peste frontiera „verde”, în special pe timpul nopții. În această zonă sunt aproape zilnic descoperite persoane care încearcă să traverseze frontiera cu țigări de contrabandă.

În multe rânduri polițiștii de frontieră au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare pentru reținerea contrabandiștilor. O statistică din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației arată faptul că au fost înregistrate 112 evenimente de frontieră în care polițiștii au folosit armamentul din dotare.

La frontiera de est – județele Galați, Vaslui, Iași, Botoșani – țigările predominante sunt din Republica Molodva. Traficanții încearcă să le introducă în țară prin punctele de frontieră fie în cantități mari, folosint mijloace de transport special amenajate, fie în cantități mici, peste râul prut, de diverse persoane fizice.

Având în vedere prejudiciile aduse la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv, ţigări), precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate.

Share
Published by
Dan Oancia

Recent Posts

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

19 minute ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

51 de minute ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

O oră ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

3 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

5 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

5 ore ago