Social

Sfântul Ioan Botezătorul, ultima zi a sărbătorilor de iarnă

În fiecare an, pe 7 ianuarie, este sărbătorit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante figuri ale creștinismului. Sfântul Ioan este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului. În jur de două milioane de români au motiv de petrecere în ziua în care se încheie șirul sărbătorilor de iarnă.


Biserica creștină îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinți, după Fecioara Maria. Sfântul Ioan este numit şi Înaintemergătorul, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut. Sfântul Ioan Botezatorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a pregătit poporul pentru primirea lui Mesia, mesajul transmis fiind „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”. Sfântul Ioan și-a găsit sfârșitul în temnița castelului lui Irod de la Maherus. El îl mustrase pe împărat pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, soția fratelui său. Ca să se răzbune, acesta și-a sfătuit fiica, pe Salomeea, care dansase la un ospăț și plăcuse oaspeților și lui Irod, să ceară de la împărat capul Botezătorului, drept răsplată.

Biserica i-a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului său (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai). În jur de două milioane de români, în majoritate bărbaţi, își au, duminică, onomastica. Cei mai mulţi sărbătoriți se numesc Ioan, Ionuţ, Ionel, Nelu sau Ionică, dar și Ioana, Ionela, Nela și Ionelia.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

6 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

6 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

8 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

9 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

10 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

11 ore ago