Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de impozitare rămân exact cele stabilite de administrația Robu în 2018.
Domnule primar, impozitele locale trebuie să scadă sau să crească?
Pentru stabilitatea bugetului, trebuie să rămână la același nivel ca și în anii trecuți. Propunerea mea este să menținem cotele de impozitare pe imobile la nivelul stabilit de administrația Robu în 2018. Doar ajustarea la rata inflației la anumite taxe nominale este stabilită prin lege. În ultimii patru ani mi s-a tot reproșat că impozitele pentru clădiri nerezidențiale – adică hoteluri, firme, birouri – sunt la maximul prevăzut de lege. În același timp s-au răspândit în mod organizat știri false că aș vrea să le cresc cu 50%. Cele două reproșuri se contrazic. Adevărat este că pentru categoria de nerezidențiale sunt la cotă maximă din 2018, deci nu mai au cum să crească!
Atunci de unde apare cifra de 50%? Nu cred că au inventat așa o cifră.
Cota de impozitare pentru clădirile nerezidențiale conține o parte de bază (1,3%) și o parte variabilă, care poate să fie maxim jumătate (50%!) din partea de bază, deci încă 0,75%. Așa se ajunge la cota de 1,95%. Asta nu înseamnă că taxele cresc cu 50% comparat cu anul trecut, că tot aceeași cotă a fost și atunci. Este doar modul de calcul al cotei. E trist că unii manipulează în mod voit opinia publică cu aceste cifre.
Ca să fie mai clar, impozitele vor creşte strict cu rata inflaţiei de 10,4%?
Unele dintre ele, adică cele nominale. Acolo unde oricum e doar o cotă, nu o cifră fixă, cota rămâne aceași
Bun, deci nu e adevărată asta cu creșterea impozitelor. Dar de ce nu le scădeți?
Orice politician ar vrea să câștige puncte electorale reducând taxele. Înțeleg pe deplin că există mulți antreprenori pentru care nivelul actual este la limita posibilităților și sper ca noul guvern să găsească căi de a micșora presiunea pe sectorul privat. Dar am o responsabilitate pentru întregul oraș. Din impozitele locale plătim curățenia din oraș, îngrijirea parcurilor, transportul în comun, subvenția pentru termoficare, servicii sociale pentru seniorii orașului sau copiii cu dizabilități. Mai mult decât atât, finanțăm investițiile pentru care nu avem fonduri europene – stadionul de exemplu, sau Pasajul Solventul. Politicienii care propun o micșorare a veniturilor pentru oraș, trebuie să spună de unde vor să taie cheltuielile. Orice altceva e iresponsabil.
Despre ce sume vorbim?
Propunerea PSD, de care ar profita exclusiv proprietarii de clădiri nerezidențiale, ar face o gaură anuală de peste 70 milioane de lei în buget. Iar anul acesta veniturile noastre din impozitele pe venit oricum au fost cu 50 milioane sub suma bugetată. Deci gaura cu care am intra în anul 2025 ar fi de cel puțin 120 milioane de lei.
Deci pierdeți cam 10% din bugetul orașului.
Da, este o sumă enormă și ar fi un șoc brutal pentru buget. PSD trebuie să spună timișorenilor de unde vrea să taie acești bani. Probabil va trebui să oprim cel puțin unul dintre șantierele mari la anul, de exemplu să nu finalizăm stadionul deja început. El costă 115 milioane de lei. În plus, va trebui probabil să micșorăm una din subvenții, pentru transport în comun sau pentru termie. Deci, scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând. Asta este politica social-democraților?
Atacați PSD, dar mai există și PNL în consiliul local.
PNL nu vrea să crească taxele, lucru cu care sunt de acord. Propunerea mea este fix nivelul votat de administrația PNL în 2018, deci nu ar trebui să fie o problemă. PNL are consilieri locali experimentați, doi foști viceprimari. Ei înțeleg ce înseamnă finanțele orașului și au susținut puternic proiectele de investiții, cum e stadionul. Nu cred că PNL ar pune în pericol dezvoltarea orașului doar pentru a puncta politic. Sunt oameni rezonabili și responsabili.
Dacă nu găsiți o majoritate, ce se întâmplă?
Dacă nu trece niciun HCL de stabilire a impozitelor, intră în vigoare niște cote standard. Pentru nerezidențial, ar fi mai mici decât sunt acum, dar pentru clădirile rezidențiale, adică casele și apartamentele oamenilor, cotele standard sunt mai mari decât ce avem acum. Asta înseamnă că majoritatea timișorenilor va trebui să plătească impozite duble. Nu putem permite așa ceva și mă voi lupta în consiliul local să găsim un compromis.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…