Am prins de câteva ori radarul fix cu indicația că voi fi penalizat cu câteva puncte pentru depășirea vitezei în Timișoara. Știți care radare, alea de au fost puse deodată cu sistemul de monitorizare inteligentă a traficului. N-am căzut în păcat foarte des și oricum la limită. Puțin peste 60 km/h, o singură dată 70km/h. Firește că mă așteptam ca poliția și cei care administrează sistemul din cadrul municipalității să-mi trimită acasă amenzile. A trecut mai bine de un an de la prima abatere și mi-am zis că sunt iertat, apoi au mai apărut vreo două astfel de „scăpări” pe pedala de accelerație și eram convins că nu mai am eu norocul ăsta. Nimic, însă. Protocolul dintre primărie și poliția rutieră a fost semnat prin toamna lui 2017, dacă îmi amintesc bine. Până atunci se tot zicea că se dorește implementarea, dar, vai!, nu exista actul care să stabilească colaborarea dintre cele două instituții. A apărut și acel act, dar tot nimica. Să mă bucur? M-am bucurat.
Eu mă bucur mai puțin, alții însă se bucură mai mult. Ba chiar sunt nesimțiți de atâta bucurie și nici nu le mai bagă în seamă pe radare, primărie, poliție și investiția publică făcută în urmă cu doi ani. Și nu le baga astăzi, nu le bagă mâine, până ce primăria și poliția le vor face oamenilor o surpriză. Cică din 19 martie 2019 pornește. Pentru cine mai crede în Moș Crăciun. Culmea, surpriza în România anului 2019 este să se respecte legea, să se aplice sancțiuni pentru nerespectarea ei. Altfel, pentru ce s-au mai băgat banii în acele radare? Poate nu e nevoie de ele și municipalitatea a cheltuit aiurea banii timișorenilor. Mă așteptam ca în prima jumătate de an să fie dezastru. Poliția n-ar fi facut față cu procesele verbale, serviciile de curierat s-ar fi cocoșat de atâtea amenzi trimise. Populația vizată ar reacționa violent, iar media are prostul obicei să simpatizeze deseori cu „săracul român” care și-a pierdut jumătate din salariu pentru că merge cu 80 km la oră prin oraș.
Vorbim doar teoretic. Febră asta ar trece. Luna asta plătești o mie de lei pe amenzi, luna viitoare poate numai 500, iar pe viitor vei avea grijă să-ți lași leafa acasă, pentru concedii și copii, decât să o dai statului. Așa se disciplinează un popor, prin sancțiune, dar asta nu e pentru noi. Au trecut doi ani și nimic. Mai câteva zile și pornește. Vine lupul sau ne păcălește Petrică? La urma urmelor nu sunt masochist. De ce aș vrea să plătesc mii de lei? Din două motive. Primul ar fi ideea de regulă. Dacă primăria, poliția rutieră, statisticienii constată că într-un anumit interval orar, pe un anume bulevard sau stradă nu se întâmplă nimic rău dacă lumea merge cu 70 km/h, atunci să schimbe limita de circulație în acea zonă din oraș. Însă dacă o lași la 50, bagi mâna în buzunarul contribuabilului să cumperi și radare, iar toate astea sunt făcute degeaba?
De la parcare ilegală sub semnele cu staționatul interzis, mers pe contrasens sau cu viteză prea mare toate astea îmi dau senzația că eu sunt fraier dacă numai eu le respect cu regularitate în calitate de conducător auto sau cetățean, iar altul va râde de mine cât de șmecher poate fi el. Îl rog pe primarul Nicolae Robu, mare conducător al Poliției Locale Timișoara, să comande ori respectarea legilor, ori să le desființeze în plan local. Iar dacă directorul poliției locale Dorel Cojan îi va spune că nu are suficienți agenți să angajeze atâția polițiști până se satură timișoreanul să încalce regulile. Apoi să angajeze funcționari să încaseze atâtea amenzi, juriști să se lupte cu contestatarii în instanță, iar apoi executori care să le ia oamenilor banii, bunurile, casele. Altfel, la ce-s bune radarele fixe, domnule Robu? Să știu cu ce viteză merg? Să mă enervez când mă presează altul din spate că nu vreau să depășesc limita de viteză, iar pe el nu-l amendează nimeni? Până azi nu a primit nimeni vreo amendă. E frumos în România, e frumos în Timișoara.
Nicolae Robu, pe Facebook, 13 septembrie 2017: „GATA CU TRECERILE PE ROȘU, GATA CU DRIFT-URILE, GATA CU CURSELE DE MAȘINI ȘI MOTOCICLETE ÎN TIMIȘOARA!(… ) STIMAȚI CONDUCĂTORI AUTO, ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, PUTEȚI FI AMENDAȚI PE BAZA ÎNREGISTRĂRILOR DE LA RADARELE ȘI CAMERELE VIDEO DIN SISTEMUL DE MANAGEMENT COMPUTERIZAT AL TRAFICULUI! Astăzi, 13.09.2017, s-a semnat între Primăria Timișoara și Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, prin Primar, Nicolae Robu și Director Direcția Edilitară, Culiță Chiș, pe de o parte, respectiv Inspector Șef, Aurelian-Alin Petecel și Șef Serviciu Rutier, Petru Rumega, pe de altă parte, protocolul de colaborare în exploatarea sistemului municipal de management computerizat al traficului. ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, POT FI ACORDATE AMENZI PENTRU TOT CE SEMNALEAZĂ SISTEMUL CA ÎNCĂLCARE A LEGII! DECLAR SOLEMN: NU EXISTĂ NICIUN PLAN DE AMENZI, NICIUN SCOP ÎN SINE DE A AMENDA, TOT CE URMĂRIM ESTE CIVILIZAȚIE ȘI SECURITATE ÎN TRAFIC ÎN ORAȘUL NOSTRU! DAR, SISTEMUL ESTE NECRUȚĂTOR! Haideți, atunci, să respectăm legea și să nu ajungem la a fi amendați! Mi-ar plăcea să fim orașul cu cele mai puține amenzi pe cap de locuitor!”, a zis, cu aproape doi ani în urmă, necruțătorul primar Nicolae Robu. Îl mai crede cineva?
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…