Stiri nationale

ADR Vest, la 20 de ani de activitate: investiții de peste un miliard de euro, peste 10.000 de locuri de muncă create

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, una dintre entităţile care a contribuit decisiv la dezvoltarea regiunii de vest a României, a ajuns la vârsta de 20 de ani. Investiţiile totale aduse în cele patru judeţe componente, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, au depăşit un miliard de euro, iar prin intermediul contractelor cu finanţare europeană au fost create peste 10.000 de locuri de muncă.

ADR Vest – 20 de ani de activitate

Timişoara a găzduit, joi seara, aniversarea a 20 de ani de activitate a ADR Vest. Reprezentanții Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, președinții Consiliilor Județene din regiune, primarii unităţilor administrative, alături de beneficiari şi parteneri, au participat la ceremonie.

„În multe cazuri, un proiect finanțat prin noi este cât bugetul de investiții al unui oraș sau chiar de câteva ori mai mare, și asta doar printr-un singur proiect. Am învățat să colaborăm, politic cu tehnic, regional cu local, public cu privat, fără conflicte, fără patimi, fără agende ascunse, și am început să înțelegem că tot ce facem împreună este pentru noi, este durabil și trebuie făcut bine, de cea mai bună calitate. Astăzi, acest sistem are nevoie să evolueze (…) Avem nevoie să planificam corect și adaptat nevoilor noastre, avem nevoie să creștem ritmul, să ne dezvoltăm în ritmul lumii moderne”, a declarat directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

În cei 20 de ani de activitate au fost 2.700 de proiecte depuse și peste 1.600 contractate prin programele europene și naționale gestionate de ADR Vest, investiții în valoare de peste 1 miliard de euro și peste 10.000 de noi locuri de muncă create în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Prin aceste proiecte, în perioada 1999-2019, s-au modernizat mai bine de 700 de kilometri de drumuri județene, străzi orășenești și șosele de centură, au fost reabilitate termic peste 250 de blocuri, s-au renovat și dotat 35 de centre sociale, 65 de școli și 20 de ambulatorii de specialitate din domeniul medical.

În zona de business, au fost înfiinţate peste 20 de structuri de sprijin în regiune. De asemenea, au fost modernizate peste 20.000 mp de spaţii de producţie. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a pornit la drum în anul 1999, cu cinci angajaţi, ajungând astăzi la 104 angajați.

ADR Vest îndeplinește în prezent rolul de Organism Intermediar (OI) pentru Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest, program care finanțează domenii cum ar fi: transferul tehnologic, îmbunătățirea competitivității IMM-urilor, eficiența energetică, dezvoltarea și mobilitatea urbană, patrimoniul cultural, infrastructura rutieră de importanță regională, sănătatea și serviciile sociale, educația, dezvoltarea orașelor mici și mijlocii etc.

ADR Vest deţine acest rol extrem de important în managementul fondurilor structurale începând cu anul 2007 – a răspuns de planificarea și implementarea POR 2007-2013 și a îndeplinit același rol de OI și pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. În trecut, a gestionat Programele PHARE și cele din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago