Opinii

Ce-ar mai fi trebuit să „ghilotineze” Nicolae Robu?

Nu este nicio surpriză. Dacă nu tăia cablurile providerilor de TV și internet era un primar slab, fără ouă, cu hotărâre de consiliu local nepusă în aplicare de un deceniu de către niște operatori comerciali din buricul târgului. Acolo unde, în 2021 vor umbla artiști pe picioroange cu cablurile încolăcite în jurul capului lor de clovn. Nebunie de reproșuri ar fi fost pe capul lui Nicolae Robu dacă se întâmpla așa. Pentru prima dată edilul cu plete s-a comportat ca și când ar avea ouă adevărate, nu niște accesorii clocite. Nimeni n-a mai făcut niciun scandal în afară de protecția consumatorului, ca bun prilej să se facă utili și oameni ăia puși de PSD pe niște funcții călduțe. Dacă ți se tăia semnalul câte două săptămâni la vreun cablagiu din ăsta, nimeni de la OPC nu băga drujba în imaginea acelor operatori. Primeai niște răspunsuri STAS cum că s-a luat legătura cu dumnealor și se rezolvă. Acum s-a lăsat liniștea. Avize psihologice? Pentru urcarea in macaraua aia pe stâlp. Să fim serioși. Pentru altceva, da, dar nu pentru asta.

Editorial de Eugen Sasu

Robu a tăiat nu a proasta, ci acolo unde erau trasee cu tuburi subterane, ca remedierea să se facă rapid, dacă tot s-a ajuns cuțitul la os. Fiți siguri că dacă se considerau nedeptățiți de ghilotinarea lui Robu, firmele astea de cablu ar fi dat în judecată primăria. Ați auzit ceva de genul ăsta? Nu, așa-i? Toți se pun frumos pe muncă, băgând cuminți cablurile  în subteran. Dacă nu era foarfeca lui Robu nu se întâmpla nimic. Se ruga de ei a proasta. Românul nu știe decât de sancțiune și de măsuri în forță și Nicolae Robu ar fi bine să aplice aceste metode și în multe alte domenii, nu numai în zona esteticii stradale și nu numai în momente electorale.

Nicolae Robu să dea de pământ cu turnulețele țiganilor care nu au autorizație pentru monstruozitățile făcute. Este că lumea l-ar fi aplaudat pe primar dacă făcea așa ceva? Cum să nu? Ar fi fost eroul Timișoarei și n-ar fi decât o altă speță de genul celor de la cabluri. Să-l vedem pe Nicolae Robu tăind tot ce nu e autorizat. Fie că palat de neam prost, fie că este vorba de case lăsate în paragină. Să pună omul în situația să plătească amenzi sau impozite mărite până se satură, iar când nu mai poate să i se ia casa și scoasă la licitație. Să facă parcări pentru a nu fi timorat să aplice legea pe străzile orașului. Să aplice legea privind regimul staționării pe marginea drumurilor municipale, nu să se spele pe mâini cu explicația că nu avem suficienți polițiști locali care să aplice regulamentele. Nicolae Robu ar face bine să mai taie și acolo unde firme importante poluează. Da, să cântărească între interesul economic și cel ecologic, iar apoi să fie din nou eroul Timișoarei.

Îmi amintesc că de un astfel de erou am fi avut noi nevoie în 2012. Atunci așa a și câștigat Nicolae Robu alegerile, îmbrăcat în izmana și chimeșa lui Superman, amenințând proprietarul cubului de sticlă din centru cu evacuarea din Piața Operei. Unii spun că Robu n-a fost erou deloc atunci. A demontat cu aceleași gesturi actoricești șurub cu șurub din acea construcție kitchoasă, dar a făcut-o pe banii municipalității. Pe mulți bani traduși în terenuri date compensatoriu în alte locuri din Timișoara. Și că legea i-ar fi permis după nu mult timp să dărâme pe gratis acel obiectiv. Atunci n-a fost eroul așteptat. I-a fost frică. Și de proprietar, și de alegători, să-i pună să mai aștepte până la împlinirea promisiunii electorale principale. Pentru prima oară azi Nicolae Robu a jucat rolul eroului. Să vedem dacă mai așteptăm alte două mandate pentru următorul gest de acest fel. Unii ar zice „Doamne ferește!”.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

35 de minute ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

19 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

20 de ore ago