Deputatul PNL de Timiş, Marilen Pirtea, o acuză pe Ecaterina Andronescu că mutilează legea în domeniu şi că ce visează noaptea pune în aplicare dimineaţa, creând o harababură totală în sistem. Pirtea îi cere ministrului Educaţiei să nu mai intervină cu iniţiative în sistem, ci doar să-l administreze.
„Fac un apel către ministrul Educaţiei, doamna ministru să oprească orice iniţiativă pe care o are în educaţie şi atât cât are mandatul să gestioneze administrativ ministerul şi să nu mai mutileze legea educaţiei cu ce visează peste noapte şi vine la serviciu a doua zi să pună în practică. Nu ştiu câte variante de bacalaureat sunt acum în vedere. Să nu intervină chirurgical pe legea educaţiei, cu tot felul de modificări, care bulversează cadrele didactice, să bulverseze elevii, care se îndepărtează de şcoală în loc să îi apropie”, a declarat Pirtea.
Situaţia din sistem devine tot mai proastă, în acest sens deputatul reaminteşte despre schimbarea modului de titularizare, devenit acum ilegal. „Cea mai nouă ispravă este această ordonanţă care este împotriva deciziei judecătoreşti de la Curtea Constituţională, prin care blochează sistemul de titularizare din România, după care vine cu un nou mic artificiu cu care să aibă o ieşire din această situaţie, dar nu spune modul în care scapă de lipsa de constituţionalitate. Titularizarea se face în sistemul educaţional din România, dar titular devii într-o instituţie de învăţământ. Ai doar permis de conducere, după care îţi găseşti locul. Acum te titularizezi şi, de fapt, angajator este statul, dar managementul şcolar nu te poate da afară dacă nu corespunzi”, a mai subliniat Pirtea.
Probleme sunt şi în ceea ce priveşte inspectorii şcolari. După ce a cerut desfiinţarea inspectoratelor, liberalul vorbeşte acum despre crearea unui corp profesional al managerilor şcolari şi spune că mare parte dintre actualii inspectori sunt, de fapt, la mâna politicului. „Dintre inspectori 25% sunt prin detaşare, adică sub control politic, nu e problema asta cea mai mare, ci lipsa de competenţă a celor care doar răspund comenzilor politici. Ei nu au siguranţa postului, ei reacţionează doar la comenzi politice. Managementul şcolar e unul politizat şi nu profesionalizat, ar trebui să fie un corp de profesionişti de management şcolar. Nu e o problemă ca rectorii să fie încadraţi politic. În perioada interbelică, rectorii erau membri de drept ai Parlamentului, considerându-se că e nevoie de oameni cu educaţie. Nu e obligatoriu să fie, dar nu văd o problemă de incompatibilitate”, a încheiat Pirtea.
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…
În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68…