Politica

Primarii GRAL cer consultări la CJ Timiş înaintea întocmirii bugetului judeţului

Întârzierea adoptării bugetului judeţean duce la probleme în administraţiile din teritoriu. GRAL, o organizaţie a primarilor şi a altor aleși locali din Timiş, atrage atenţia că nu se pot adopta bugetele publice locale, iar aceasta înseamnă stoparea temporară a investiţiilor primăriilor.

Comitetul de reprezentare și comunicare al Grupului de Reformă și Administrație Locală – GRAL Timiș anunţă că autorităţile locale nu pot efectua investiţiile programate pentru că nu pot adopta bugetele locale. De asemenea, o serie de noi cheltuieli suplimentare au fost trimise de noua legislaţie către bugetele locale, iar acoperirea acestora va duce la oprirea altor finanţări.

„O problemă la fel de mare este și modul în care guvernul a transferat o serie de cheltuieli către administrațiile locale fără să asigure și surse de finanțare pentru acestea. Salariile asistenților sociali au fost trecute în sarcina primăriilor din județ iar în multe cazuri același lucru s-a întâmplat și cu cheltuielile salariale pentru birourile de evidență a persoanelor. Primăriile vor fi acum nevoite să găsească fonduri de la alte capitol bugetare pentru a asigura plata acestor salarii”, se spune în poziţia GRAL, adoptată în urma unei întâlniri a organizaţiei.

Primarii din GRAL se mai plâng că, din cauza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114, care prevede creșterea salariilor în construcții, sumele plătite pentru realizarea de lucrări publice va creşte. Toate firmele de construcții care au contracte cu primăriile vor cere creșteri ale sumelor din contracte pentru a acoperi creșterile salariale dictate de guvern. „În fiecare an ne lovim de aceleași probleme în alcătuirea bugetelor dar și mai grav este că de fiecare dată apar probleme noi și parcă tot mai mari. Toate acestea sunt posibile deoarece la nivel național și județean, bugetele se fac fără a se ține cont de câteva criteria obiective. Practic totul este la mâna câtorva oameni care taie și spânzură în administrație”, mai arată cei din GRAL. Primarii din Grup cer conducerii CJT în prima fază să organizeze consultări reale la alcătuirea bugetului. “Este foarte important ca la nivel de județ să existe o serie de criterii clare și transparente după care să se construiască bugetul județean ca să nu mai fim în situația de a depinde de preferințele sau simpatiile unui președinte de Consiliu Județean, indiferent din ce partid face parte acesta”, spun primarii din Comitetul de reprezentare și coordonare.

Primarii din GRAL vor avea duminică o întâlnire cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, „pentru a-i transmite problemele pe care le-au întâlnit în alcătuirea bugetelor”, spun aceştia. În cadrul întâlnirii, primarii mai doresc să aducă în discuție problemele generate de adoptarea Codului Administrativ și al celui al Finanțelor Publice, precum și alte aspecte administrative cu care se confruntă în activitatea lor. De menţionat că din GRAL fac parte primari din PNL, PSD dar şi ALDE şi UNPR.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

7 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

10 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

10 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

10 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

11 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

11 ore ago