Peste o mie de cereri de azil au fost depuse în Timișoara în anul care a trecut. În cadrul proiectului: “Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, în șase județe din vestul ţării a fost asistat un număr de 742 beneficiari.
Începând din iunie 2017, timp de 24 luni, resortisanţi ai ţărilor terţe – RTT (migranţi cu o formă legală de rezidenţă pentru studii, căsătorie cu cetăţeni români, muncă, etc) şi beneficiari ai unei forme de protecţie internaţionale – BP (statut de refugiat sau protecţie subsidiară) au fost asistaţi prin servicii specifice de incluziune socială pentru a dobândi un grad ridicat de integrare în România, oferite de Centrul Regional de Integrare AIDRom Timişoara şi Centrul Regional de Integrare Oradea. Centrele oferă asistenţă pentru migranţi în judeţele Timiş, Caraş- Severin şi Mehedinţi respectiv Arad, Bihor şi Hunedoara.
Prin proiectul: “Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” (bugetul total al proiectului, pentru o perioada de 24 de luni este de: 2.253.179,57 lei), au fost oferite servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială, cursuri de limba română şi acomodare, culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect.
În anul 2018, în România, au fost depuse 2.138 de cereri de azil, în scădere față de anul trecut cu 125%. Polițiștii de imigrări au soluționat 554 de cereri de protecție internațională în etapa administrativă și, în 464 de cazuri, a fost acordată o formă de protecție, dintre care la 223 cazuri le-a fost recunoscut statutul de refugiat și 241 le-a fost acordată protecția subsidiară. Totodată, la nivel național, în perioada de referință, 1.146 de persoane au fost înscrise în programul de integrare, peste 470 persoane provin din Siria, 467 din Irak, 67 din Afganistan, precum și din alte țări. În Timişoara, au fost depuse 1.004 de cereri de azil, in 2018, în scădere față de anul trecut, însă peste media anuală din ultimii 10 ani, ca urmare a trecerilor frauduloase a frontierelor, cu preponderență în zona de vest a țării. Peste 480 de persoane care au depus cereri de azil la C.R.C.P.S.A. Timișoara au fost transferate și cazate în celelalte centre din cadrul inspectoratului. Referitor la țara de origine, majoritatea străinilor care au solicitat acordarea unei forme de protecție din partea statului român provin din state precum: Siria, Irak, Iran și Afganistan.
C.R.C.P.S.A. Timișoara a soluționat peste 600 de cereri de protecție internațională în etapa administrativă și, în 36 de cazuri, a fost acordată o formă de protecție. Astfel în cazul a opt străini, a fost recunoscut statutul de refugiat și pentru 28 a fost acordată protecție subsidiară. Totodată, au fost emise opt hotărâri prin care s-a constatat încetarea formei de protecție acordate.
Timișoara și Baia Mare au oferit un nou thriller în Liga Zimbrilor la handbal masculin.…
Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică…
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…