Administratie

Generozitate extremă la Transporturi. Experţii vor să dea peste 800 de euro pe metru pătrat de teren expropriat pentru Centura Sud a Timişoarei

Angajaţii Ministerului Transporturilor au arătat din nou cât de incompetenţi sunt după că au supus dezbaterii publice un proiect care va afecta în mod major Timişoara, Centura Sud, şi care „geme” de greşeli. Conform prostiilor scrise de cei care ar trebui să fie experţi în domeniu, din cauza greşelilor de întocmire a proiectului, cetăţenii despăgubiţi pentru că vor rămâne fără teren vor primi peste 800 de euro pentru un metru de suprafaţă expropriată.

Centura de Sud

O veste care ar trebui să fie una bună pentru cetăţenii Timişoarei e stricată de incompetenţa maximă a unor angajaţi ai Ministerului Transporturilor. Pe site-ul insituţiei a fost publicat „Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta de ocolire Timișoara Sud”. O veste până la urmă excelentă, care nu poate decât să bucure timişorenii. Doar că varianta supusă dezbaterii publice conţine o grămadă de greşeli legate de sumele oferite de stat pentru despăgubirea cetăţenilor care vor rămâne fără anumite suprafeţe de teren situate pe traseul autostrăzii.

„Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară suma de 31.883.12 mii lei, pentru un număr de 464 de imobile, în suprafață totală de 807.263 mp teren, astfel cum este prevăzut în Anexa nr. 2 la proiectul de act normativ”, se scrie negru pe alb în proiect. Deci statul vrea să dea nu mai puţin de 3,1 miliarde de lei noi pentru cei 807.263 de metri pătraţi de teren expropriat! Adică aproximativ 3.947 de lei pe un metru pătrat sau 839,8 euro pe un metru pătrat. Evident că prostia este vizibilă de la o poştă pentru orice cetăţean cu scaun la cap, iar realitatea iese la iveală la o simplă continuare a citirii proiectului. Teoretic! Pentru că aceiaşi incompetenţi, câteva rânduri mai jos scriu din nou despre suma vizată pentru despăgubire, doar că acum dispar primele două cifre din suma mirobolantă propusă, adică 3 şi 1 şi suma oferită se transformă în (fără 31 în faţă) 883.12 mii lei!

„Aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Varianta de ocolire Timișoara Sud”, aflate pe raza Municipiului Timișoara și a localităților Sânmihaiu Român, Șag, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda, din județul Timiș, a listei cuprinzând imobilele supuse exproprierii situate pe raza localităților antemenționate, proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor în cuantum total de 883,12 mii lei pentru un număr de 464 de imobile, în suprafaţă totală de 807.263 mp, prevăzute în Anexa nr. 2 la prezenta hotărâre”, spune textul proiectului de hotărâre făcut public.

În fine, lămurirea vine cât de cât în ultimele rânduri ale proiectului, acolo unde probabil cineva s-a trezit la realitate şi a remarcat că o virgulă s-a transformat iniţial greşit în punct. Iar, în realitate suma este de 31.883,12 mii lei, adică 3,1 milioane de lei: „Suma de 31.883,12 mii lei aferentă imobilelor prevăzuteîn anexa nr. 2 la proiectul de Hotărâre a Guvernului, rezultă din rapoartele de evaluare întocmite în luna martie 2019, de către evaluatorul autorizat ANEVAR, domnul Belea Gheorghe având legitimația nr. 10616, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 255/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia”.

Astfel, suma care ar fi trebuit, de fapt avută în vedere, este de 3,1 milioane de lei, adică 39,47 lei, undeva puţin peste 8 euro pe metru pătrat.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago