Politicieni

Concluzia lui Marilen Pirtea după Bacalaureat: „Învățământul românesc este la marginea spațiului european al educației”

Rezultatele la Examenul de Bacalaureat au atins apogeul nepromovării din ultimii cinci ani, arată deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea. El spune că doar 31% din elevii unei generaţii şcolare ajung să promoveze BAC-ul, ceea ce duce România la periferia spaţiului european al educaţiei. 

Înainte de contestaţii, cifrele arată că au promovat examenul de bacalaureat 63,78% dintre candidaţi, cel mai slab procent din ultimii ani. La această promovabilitate mică se adaugă şi abandonul şcolar foarte mare, arată Marilen Pirtea, care este şi rector al Universităţii de Vest. 

„Procentul celor promovați la Bacalaureat, dat publicității astăzi, înainte de contestații, este de doar 63,78%. Numai 86.794 de elevi au reușit să promoveze Bacalaureatul 2019, acestea sunt datele oficiale publicate de Ministerul Educației Naționale. Prin forța datelor, suntem nevoiți să subliniem că acesta este cel mai slab procent din ultimii 5 ani (…) Dincolo de faptul că ponderea elevilor care ajung la finalul ciclurilor educaționale preuniversitare este, în România, de doar aproximativ jumătate dintr-o generație școlară, iată că și ratele de reușită la BAC devin tot mai mici, coborând procentul elevilor cu examenul de BAC promovat la doar 31% din totalul elevilor care formează o generație de elevi la intrarea în ciclul primar de învățământ”, arată Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL.

El spune că diferența dintre numărul copiilor care au intrat în ciclul învățământului primar în 2006 și numărul celor care s-au înscris la Examenul de Bacalaureat în 2019 este îngrijorătoare, pentru că aproape jumătate din cohorta acestei generații nu a mai ajuns la proba BAC-ului 2019. 

„Aceste rezultate conduc la o singură concluzie: șansele la o bună pregătire a celor care reprezintă viitorul României sunt tot mai reduse, pentru ca tinerii care se află în învățământul preuniversitar astăzi să ajungă și la o perspectivă de pregătire superioară, iar această realitate plasează învățământul românesc la marginea spațiului european al educației, acesta fiind etalonul față de care suntem datori să ne raportăm”, conchide liberalul.

Vedeți aici rezultatele din Timiș de la Bacalaureat. În Timișoara, Liceul Grigore Moisil a fost singurul cu promovabilitate 100%.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago