Sănătate

Cum îngrijim corect tenul uscat?

Dragi cititoare, în încercarea de a vă ajuta să vă conturați o rutină de îngrijire potrivită tenului dumneavoastră, aceste informații deschid seria unor articole destinate tipurilor de ten și maniera corectă de îngrijire, în funcție de particularitățile fiecăruia. Prin urmare, încep prin a descrie cum trebuie să avem grijă de tenul uscat. 

Caracteristicile tenului uscat

Câteva precizări trebuie făcute de la început:

  1. tenul uscat poate fi asa constituțional (așa v-ați născut cu el) sau datorită îngrijirilor exagerate sau nepotrivite;
  2. Tenul uscat nu trebuie confundat cu tenul deshidratat sau cu tenul sensibil;
  3. Tenul uscat prezintă deficit de lipide, prin urmare, tinde să fie aspru și eventual descuamat, cu tendință de crăpare.

4.Tenul uscat este cauzat de glandele sebacee care nu produc suficient sebum pentru a menține pielea hidratată. De aceea, tenul se poate irita ușor.

Îngrijirea corectă a tenului uscat

Tenul uscat necesită o rutină specială de îngrijire. Acordați suficient timp tenului și veți vedea și rezultate mulțumitoare. Aceștia sunt pașii pe care eu îi recomand:

1. DEMACHIEREA

Produsele de curățare sub formă de cremă sau lapte sunt cele mai eficiente pentru tenul uscat, fiind cele mai blânde cu tenul. Săpunurile nu sunt indicate absolut deloc. Pe lângă un demachiant, puteți să folosiți și o apă micelară pentru ten uscat.

2. TONIFIEREA

Loțiunea tonică NU trebuie să conțină alcool, pentru că acesta duce la iritarea și uscarea mai puternică a pielii. Alegeți un tonic cu o formulă delicată, pe bază de aloe vera, apă de trandafir, glicerină sau ulei de ricin.

3. HIDRATAREA

La capitolul creme de față pentru ten uscat, se recomandă cremele intens nutritive, bogate în acid hialuronic. De ce? Pentru că acidul hialuronic este cel mai eficient agent de hidratare. El atrage și retine apa în organism, stimulând indirect formarea de colagen, pentru regenerarea pielii. Cremele cu ceramide-3 sunt și ele benefice pentru că aceste ingrediente, identice cu cele proprii pielii, formează bariera de apa și de lipide a epidermei. În acest mod se previne deshidratarea tenului.

Nu uitați de protecția împotriva radicalilor liberi, oferită de substanțele cu acțiune antioxidantă. Cremele cu factori de protecție minimum 30 nu trebuie să lipsească din regimul de îngrijire. Ea trebuie folosită mereu, nu doar când ne expunem la soare. Trebuie să rețineți că pielea uscată suferă de îmbătrânirea prematură cauzată de soare mai repede decât tenul gras. Pentru buzele uscate cel mai eficient și indicat tratament este injectarea cu acid hialuronic. Este și o opțiune valabilă pe termen lung. Balsamul de buze cu SPF este recomandat în permanență.

4. APA TERMALĂ

Acesta este un pas care nu trebuie să lipsească din regimul de îngrijire dedicat tenului uscat. Apa termală este bogată în minerale rare şi oligo-elemente ( Fier, Magneziu, Mangan, Siliciu, Calciu) şi deține proprietăţi calmante şi fortifiante. Are o acţiune imediată de hidratare. Există în farmacii apa termală sub forma de spray, în format mic, purtabil în orice geantă. Prin urmare, când simțiți nevoia, mai ales în timpul zilelor de vară sau în încăperi unde se folosește zilnic aerul condiționat, puteți să pulverizați pe ten apa termală și să vă revigorați tenul. Eu o recomand și după epilat sau pentru setarea machiajului. 

5. MĂȘTI pentru TEN USCAT

Cel puțin o dată pe săptămână, oferiți-vă timp să vă aplicați o mască potrivită pentru ten uscat. Aplicarea unei măști de față pentru ten uscat cu efect hidratant și hrănitor vă va ajuta enorm. Acest pas vă ajută mai mult decât vă imaginați. Pe termen lung, aceste măști, mai ales cele efectuate în cabinetele dermatologice, contribuie la combaterea ridurilor și liniilor fine care tind să se formeze cu mai multa usurință pe o piele uscată.

6. Nu folosiți farduri în exces.

Ele pot pătrunde cu ușurință în zonele afectate, iar ingredientele nepotrivite din fondul de ten pot dăuna tenului uscat. Dermatologul vă poate recomanda produse dermato-cosmetice potrivite tenului uscat. Un fond de ten pentru tenul uscat trebuie neapărat să facă parte dintr-o gamă dermato-cosmetică, să conțină ingrediente hidratante și emoliente.

7. Evitați piscinele și bazinele pentru înot.

 Apa cu clor nu poate decât să afecteze mai mult pielea uscată.

8. Schimbări în rutina zilnică

Evitați dușurile fierbinți și prelungite și creșteți consumul de apă. De asemenea, în încăperile pe care le folosiți cel mai des, folosiți un umidificator.

9. TRATAMENTE PROFESIONALE pentru ten uscat (ce se găsesc și în cadrul centrului de dermato-estetică Derma Skin)

În completarea pașilor de mai sus, există și metode profesionale de îngrijire a tenului uscat, însă ele se pot efectua doar în cabinete de specialitate :

  • peeling chimic superficial ( se aplică o soluție chimică pe piele, care conduce la exfolierea controlată a pielii, pentru a permite regenerarea acesteia; rezultatul este un ten mai neted, cu mai puține riduri și un aspect vizibil mai sănătos)
  • terapia PRP (această terapie este o nouă abordare care vine în întâmpinarea pacienților ce doresc o metoda naturală, sigură pentru rejuvenarea cutanată, aceasta făcându-se cu celule proprii)

  • masca Spectrum (puteți citi pe site-ul nostru beneficiile acestei proceduri)

  • tratamentele cu acid hialuronic (fiind component important al pielii care ne asigură și ne menține gradul de hidratare, el este esențial în formarea matricei elastice din fibra de colagen și reținerea apei).

10. Vizitați cu încredere medicul dermatolog.

El este singurul specialist care cunoaște problemele pielii, poate realiza un tratament de specialitate și poate formula un regim indicat pielii uscate. Mi-aș dori să renunțăm să cerem sfaturi de la persoane care nu s-au specializat în această ramură a medicinei și a căror pregătire nu este completată de studii. 

În încheiere, sper să vă ajute aceste sfaturi. Cel mai probabil deja aplicați o parte din ele, însă toate cumulate pot aduce îmbunătățiri vizibile. Prețuiți-vă tenul, acceptați-l și hidratați-l. Știu că timpul e foarte greu de gestionat și că ni se pare că nu ne mai ajunge să facem toate lurcurile pe care ni le dorim, însă un ten frumos nu se obține niciodată prin ‘’scurtături’’. 

Articol recomandat de dr. Nadiţa Popovici, Clinica DermaSkin.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

6 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

6 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

8 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

10 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

10 ore ago