Cum îngrijim corect tenul uscat?

Cum îngrijim corect tenul uscat?

Cum îngrijim corect tenul uscat?

Dragi cititoare, în încercarea de a vă ajuta să vă conturați o rutină de îngrijire potrivită tenului dumneavoastră, aceste informații deschid seria unor articole destinate tipurilor de ten și maniera corectă de îngrijire, în funcție de particularitățile fiecăruia. Prin urmare, încep prin a descrie cum trebuie să avem grijă de tenul uscat. 

Caracteristicile tenului uscat

Câteva precizări trebuie făcute de la început:

  1. tenul uscat poate fi asa constituțional (așa v-ați născut cu el) sau datorită îngrijirilor exagerate sau nepotrivite; 
  2. Tenul uscat nu trebuie confundat cu tenul deshidratat sau cu tenul sensibil;
  3. Tenul uscat prezintă deficit de lipide, prin urmare, tinde să fie aspru și eventual descuamat, cu tendință de crăpare.  

4.Tenul uscat este cauzat de glandele sebacee care nu produc suficient sebum pentru a menține pielea hidratată. De aceea, tenul se poate irita ușor.

Îngrijirea corectă a tenului uscat

Tenul uscat necesită o rutină specială de îngrijire. Acordați suficient timp tenului și veți vedea și rezultate mulțumitoare. Aceștia sunt pașii pe care eu îi recomand:

1. DEMACHIEREA

Produsele de curățare sub formă de cremă sau lapte sunt cele mai eficiente pentru tenul uscat, fiind cele mai blânde cu tenul. Săpunurile nu sunt indicate absolut deloc. Pe lângă un demachiant, puteți să folosiți și o apă micelară pentru ten uscat.

2. TONIFIEREA

Loțiunea tonică NU trebuie să conțină alcool, pentru că acesta duce la iritarea și uscarea mai puternică a pielii. Alegeți un tonic cu o formulă delicată, pe bază de aloe vera, apă de trandafir, glicerină sau ulei de ricin.

3. HIDRATAREA

La capitolul creme de față pentru ten uscat, se recomandă cremele intens nutritive, bogate în acid hialuronic. De ce? Pentru că acidul hialuronic este cel mai eficient agent de hidratare. El atrage și retine apa în organism, stimulând indirect formarea de colagen, pentru regenerarea pielii. Cremele cu ceramide-3 sunt și ele benefice pentru că aceste ingrediente, identice cu cele proprii pielii, formează bariera de apa și de lipide a epidermei. În acest mod se previne deshidratarea tenului.

Nu uitați de protecția împotriva radicalilor liberi, oferită de substanțele cu acțiune antioxidantă. Cremele cu factori de protecție minimum 30 nu trebuie să lipsească din regimul de îngrijire. Ea trebuie folosită mereu, nu doar când ne expunem la soare. Trebuie să rețineți că pielea uscată suferă de îmbătrânirea prematură cauzată de soare mai repede decât tenul gras. Pentru buzele uscate cel mai eficient și indicat tratament este injectarea cu acid hialuronic. Este și o opțiune valabilă pe termen lung. Balsamul de buze cu SPF este recomandat în permanență.

4. APA TERMALĂ

Acesta este un pas care nu trebuie să lipsească din regimul de îngrijire dedicat tenului uscat. Apa termală este bogată în minerale rare şi oligo-elemente ( Fier, Magneziu, Mangan, Siliciu, Calciu) şi deține proprietăţi calmante şi fortifiante. Are o acţiune imediată de hidratare. Există în farmacii apa termală sub forma de spray, în format mic, purtabil în orice geantă. Prin urmare, când simțiți nevoia, mai ales în timpul zilelor de vară sau în încăperi unde se folosește zilnic aerul condiționat, puteți să pulverizați pe ten apa termală și să vă revigorați tenul. Eu o recomand și după epilat sau pentru setarea machiajului. 

5. MĂȘTI pentru TEN USCAT

Cel puțin o dată pe săptămână, oferiți-vă timp să vă aplicați o mască potrivită pentru ten uscat. Aplicarea unei măști de față pentru ten uscat cu efect hidratant și hrănitor vă va ajuta enorm. Acest pas vă ajută mai mult decât vă imaginați. Pe termen lung, aceste măști, mai ales cele efectuate în cabinetele dermatologice, contribuie la combaterea ridurilor și liniilor fine care tind să se formeze cu mai multa usurință pe o piele uscată.

6. Nu folosiți farduri în exces.

Ele pot pătrunde cu ușurință în zonele afectate, iar ingredientele nepotrivite din fondul de ten pot dăuna tenului uscat. Dermatologul vă poate recomanda produse dermato-cosmetice potrivite tenului uscat. Un fond de ten pentru tenul uscat trebuie neapărat să facă parte dintr-o gamă dermato-cosmetică, să conțină ingrediente hidratante și emoliente.

7. Evitați piscinele și bazinele pentru înot.

 Apa cu clor nu poate decât să afecteze mai mult pielea uscată.

8. Schimbări în rutina zilnică

Evitați dușurile fierbinți și prelungite și creșteți consumul de apă. De asemenea, în încăperile pe care le folosiți cel mai des, folosiți un umidificator.

9. TRATAMENTE PROFESIONALE pentru ten uscat (ce se găsesc și în cadrul centrului de dermato-estetică Derma Skin)

În completarea pașilor de mai sus, există și metode profesionale de îngrijire a tenului uscat, însă ele se pot efectua doar în cabinete de specialitate :

  • peeling chimic superficial ( se aplică o soluție chimică pe piele, care conduce la exfolierea controlată a pielii, pentru a permite regenerarea acesteia; rezultatul este un ten mai neted, cu mai puține riduri și un aspect vizibil mai sănătos)

  • terapia PRP (această terapie este o nouă abordare care vine în întâmpinarea pacienților ce doresc o metoda naturală, sigură pentru rejuvenarea cutanată, aceasta făcându-se cu celule proprii)

  • masca Spectrum (puteți citi pe site-ul nostru beneficiile acestei proceduri)

  • tratamentele cu acid hialuronic (fiind component important al pielii care ne asigură și ne menține gradul de hidratare, el este esențial în formarea matricei elastice din fibra de colagen și reținerea apei).

10. Vizitați cu încredere medicul dermatolog. 

El este singurul specialist care cunoaște problemele pielii, poate realiza un tratament de specialitate și poate formula un regim indicat pielii uscate. Mi-aș dori să renunțăm să cerem sfaturi de la persoane care nu s-au specializat în această ramură a medicinei și a căror pregătire nu este completată de studii. 

În încheiere, sper să vă ajute aceste sfaturi. Cel mai probabil deja aplicați o parte din ele, însă toate cumulate pot aduce îmbunătățiri vizibile. Prețuiți-vă tenul, acceptați-l și hidratați-l. Știu că timpul e foarte greu de gestionat și că ni se pare că nu ne mai ajunge să facem toate lurcurile pe care ni le dorim, însă un ten frumos nu se obține niciodată prin ‘’scurtături’’. 

Articol recomandat de dr. Nadiţa Popovici, Clinica DermaSkin.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024

SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala Constantin Jude. Alb-violeții vin după două succese în deplasare. Timișoara s-a impus pe terenul formației Steaua București (70-57), în Liga Națională, și în sala din Giulești, 77-72 cu Rapid București. Acest din urmă meci le-a adus calificarea în turneul final,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024
isho.ro

Social vezi arhiva Social

TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul taxelor locale căzut la vot, deja ar fi început consultări pentru a stabili un acord politic pentru susținerea la o nouă votare, într-o variantă … adaptată, a proiectului. Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că a purtat deja discuții cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis că locurile de veci sunt 99 la sută ocupate în oraș, primarul Dominic Fritz nu e ferm convins că e așa, în concluzie a comandat un studiu high-tech pentru a se lămuri problema. Fost viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a condus un autoturism pe DJ 681 dinspre Gladna Montană spre Drăgșinești, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a ieșit înafara părții carosabile, răsturnându-se. În urma impactului a rezultat decesul unui pasager din autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au documentat activitatea infracțională a două persoane, cu vârste de 43 și 70 de ani (membre ale aceleiași familii), pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în țară de droguri de risc și trafic de droguri de risc. Din cercetările efectuate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prinși în flagrant cu kilograme de „iarbă” la ei
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor locale. Trebuie ca reprezentanții tuturor părților să participe la dezbaterea pe această temă. Joi seara, proiectul taxelor și impozitelor locale pe 2025 la Timișoara a picat la votul din Consiliul Local, după ce nu a atras destule sufragii pro pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale
Top