Diverse

În Timiş există din nou pericol de pestă porcină africană

Judeţul Timiş este iarăşi sub ameninţare pestei porcine africane. În judeţul Arad au apărut noi cazuri, iar Centrului Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul nostru s-a întâlnit pentru a lua toate măsurile necesare evitării apariţiei bolii.

Prefectul de Timiş, Eva Andreaș a condus, luni, ședința convocată ca urmare a apariției unor cazuri de îmbolnăvire și mortalitate de pestă porcină africană în județul Arad, la limita cu județul Timiș. În urma informațiilor primite, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a luat deja o serie de măsuri.

Astfel, a fost instituit un filtru rutier pemanent pe drumul ce leagă localitatea Periam de Arad – filtru care are în componență un medic veterinar și polițiști. De asemenea, se va verifica starea de sănătate a porcilor din exploatațiile nonprofesionale din Sânpetru Mic, Periam și Variaș. Din primele verificări a reieşit că nu există nicio suspiciune de boală, la această oră.

La discuţii au participat şi primarii localităților Variaș, Periam și Orțișoara, directorul Smithfield Romania, reprezentanți ai fondurilor de vânătoare din zonă, alături de reprezentații instituțiilor cu atribuții în domeniu. Prefectul de Timiş a cerut să fie luate toate măsurile necesare pentru a preveni apariția pestei porcine africane in județul Timiș, atât la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cât și pe fondurile de vânătoare. Totodată, prefectul a solicitat primarilor să convingă cetățenii că pesta porcină africă reprezintă o problemă importantă și că este necesară luarea tuturor măsurilor necesare de prevenție, dat fiind faptul că această boală a apărut în județul Arad, la limită cu județul Timiș.

S-a decis ca jandarmii și poliția să patruleze în localitățile din zonă (în ambele județe Timiș și Arad), dar și interzicerea târgurilor de animale. La fel, reprezentanții fondurilor cingetice vor verifica continuu fondurile de vânătoare și vor anunța dacă observă vreun mistreț decedat. Primarii localităților din zonă vor trebui să identifice locurile în care se vor neutraliza și îngropa cadavrele în cazul apariției unui focar de pestă porcină.

Orice deces al unui porc trebuie să fie anunțat imediat, în caz contrar aplicându-se prevederile legale. Conform Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine, în cazul în care apare un focar de pestă porcină africană se vor institui filtre pentru dezinfecția mijloacelor de transport și dezinfectatoare de picior pentru pietoni. Totodată, în cazul apariției pestei porcine africane, gestionarii fondurilor cinegetice vor recolta integral mistreții prin metode de vânătoare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago